Marco Rubio och Ted Cruz: Det är ett vit makt-terrordåd

Foto: Twitter
Foto: Twitter
  • Måndag 14 aug 2017 2017-08-14
E-post 1

USA Lördagens misstänkta attentat i Charlottesville i Virginia, USA då 20-årige James Alex Fields Jr. mejade ned motdemonstranter bör rubriceras som ett vit makt-relaterat terrordåd. Det anser flera ledande politiker.

De båda republikanska senatorerna Ted Cruz och Marco Rubio, som förlorade mot Donald Trump under primärvalet till presidentposten förra året, skriver i sociala medier att dådet bör betraktas som ett terrordåd.

”Nazisterna, KKK och vit makt-rörelsen är motbjudande och onda”, skriver Cruz och fortsätter något senare: ”jag uppmanar justitiedepartementet att omedelbart utreda och åtala detta groteska fall av inhemsk terrorism”.

– Det är viktigt för nationen att höra presidenten beskriva händelserna i Charlottesville för vad de är, en terrorattack av vit makt-rörelsen, menar Rubio.

Demokratiska företrädare och förebilder som Hillary Clinton, Bernie Sanders och Barack Obama har avstått ifrån att kalla dådet för terrorattack. Obama twittrade istället ut ett Nelson Mandela-citat om att lära människor att älska istället för att hata.

Även president Trump har undvikit att kalla dådet för terrorattack. Hans fördömanden av våldet i Charlottesville har varit mer allmänt hållna och riktat mot båda sidor. Enligt The Hills reportrar på plats, Taylor Lorenz och Will Sommer, arrangerades motdemonstrationerna av militanta vänsteraktivister. Antifascistisk aktion (Afa) deltog bland annat i demonstrationerna som tidvis urartade i våldsamheter.

Under söndagen meddelade USA:s justitiedepartement att man öppnat en egen medborgarrätts-utredning av händelserna i Charlottesville. Utredningen handlar i första hand om det misstänkta dådet i lördags.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag