Marttinen (SD) om kriminaliteten: ”Det kommer att explodera”

Foto: Nyheter Idag / riksdagen
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 3190

SVERIGE En mamma skjuts till döds medan hon håller sitt spädbarn i famnen. En 13-årig pojke tvingas flytta för att slippa bli ihjälslagen av andra ungdomar. Dagliga rapporter om skjutningar, sprängningar, våldtäkter. Sverige kokar och polisen tycks stå handfallen inför det grova våldet. Vi frågar Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen vad hans parti vill göra åt saken.

– Det är ett extremt allvarligt läge. Vi kan säkert se tillfälliga lättnader där vissa typer av brott går tillbaka. Men man ska inte tro att de underliggande problemen har minskat. Vi har ett starkt segregerat samhälle som tilltar för varje år. Utsatta områden där den grova kriminaliteten flyttar fram sina positioner, säger Adam Marttinen.

– Konflikter uppstår i den kriminella miljön och då blir det väldigt grova brott som begås. Det kommer att explodera, det kommer att utsätta allmänheten för fara och det kommer också att eventuellt drabba oskyldiga. Jag tror att man måste begripa att de underliggande problemen kvarstår och förvärras i och med att vi har en oansvarig migrationspolitik till Sverige.

Så vad vill SD göra?

– När det kommer till unga brottslingar har vi föreslagit ganska omfattande åtgärder med sänkt straffmyndighetsålder som ett exempel, där Kriminalvården får ett större ansvar för de unga personer som begår väldigt allvarliga brott. Det måste helt enkelt få tidigare och tydligare konsekvenser gentemot de individer som är ett problem.

Hur tidigt då?

– Så tidigt som det krävs. Vi har föreslagit att man ska sänka straffmyndighetsåldern från 15 till 13 år. Men vi utesluter inte att socialtjänsten i förlängningen också får utökade befogenheter för de personer som kanske är mellan 10 och 12 år som behöver andra åtgärder än ett samtal och en handlingsplan som man mer eller mindre kan strunta i.

För att få bukt med gängkriminaliteten vill SD bland annat göra det möjligt att vittna anonymt, något som en majoritet i riksdagen ställer sig bakom. Man vill även införa ett kronvittnessystem som innebär att den kriminell som vittnar mot andra kriminella belönas med olika former av strafflindring. SD vill även se mer kameraövervakning för att på så sätt säkra bevis.

Nyheter Idag tar upp utegångsförbud, slumpmässiga visitationer och militär närvaro i problemområden som tre andra potentiella lösningar. Marttinen svarar att samtliga förslag är värda att se över. Han tycker att militären bör kunna bistå polisen vid särskilda uppdrag, som att bevaka kring polisbyggnader och polisers bostäder.

Krävs det att hela landet nu mobiliserar i ett krig mot kriminaliteten?

– En avgörande del är att hela landet markerar och agerar mot grov organiserad brottslighet och kriminalitet i övrigt. Men det måste göras av politiken tillsammans med folket – man kan inte bara säga att enskilda individer ska ställa upp och vittna, och sedan blunda för att de här personerna får leva med skyddad identitet för resten av livet. Från politikens sida måste vi gå hand i hand med den övriga befolkningen och genomföra lagförslag som gör det enklare för vanligt folk att stå upp mot kriminalitet.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag