MED: Sverige behöver ett snabbt uppvaknande om krisberedskap

Foto: Privat
  • Lördag 14 mar 2020 2020-03-14
E-post

Just nu behöver vi alla göra vad vi kan för att klara oss själva så mycket det går för att inte i onödan belasta ett redan ansträngt vård- och samhällssystem. För trots höga skatter har våra politiker misslyckats med att skapa en hållbart system som kan skydda medborgarna. Kanske kommer coronaviruset att leda till ett bryskt men nödvändigt uppvaknande om behovet av att den svenska staten behöver prioritera kärnverksamheter och samhällsviktiga funktioner istället för konsthallar, jippon eller asylmottagande, skriver Anna Jung och Edward Nordén, Medborgerlig Samling.

Prepping är en term som är lånad från engelskans ”prepare” – att förbereda sig. Det som har varit en självklarhet för alla människor innan industrialiseringen och som var en vanlig hushållsåtgärd under kalla kriget har numera fått en helt egen etikett. Som om det vore en udda åtgärd.

Preppers förbereder sig för att kunna klara sig några dagar om strömmen går eller om allt man behöver inte finns tillgängligt i närmaste butik. Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) påpekar med all tydlighet att svenskar ska kunna klara sig i 72 timmar (tre dygn) själva vid en kris. Vatten, mat, värme.

Trots det tämligen rimliga i att vuxna människor ska kunna klara sig utan staten och dess myndigheter så är det fortfarande laddat med prepping som begrepp och förhållningssätt.

Prepping innebär att man som individ kan, och ska, ansvara för sin och sin egna familjs säkerhet under en kort period. Sverige besitter inte längre stora nationella beredskapslager med matförråd, bränsle och skyddsmasker.

Vi har inte längre en jordbrukspolitik som garanterar ett överskott utan är importberoende av livsnödvändiga produkter. Vid kris, krig, pandemi eller förlamande infrastrukturella situationer.

Vi har haft en fungerande förmåga och vi har förmågan att återskapa det. Men på samma vis som urbaniserade svenskar tror att det är en suspekt subkultur som ser till att själva kunna klara tre dagar utan statens hjälp så har svenska politiker matchat det förhållningssättet.

Det är därför vi saknar tung krisberedskap och självförsörjning på nationell nivå. Det gäller skogsbränder likaväl som kriminalitet eller importberoende av varor som i sin frånvaro hotar medborgarnas säkerhet. Statens främsta uppgift är att trygga sina medborgares säkerhet.

När en vanlig svensk arbetare betalar mer än hälften av sina intjänade pengar i olika skatter, avgifter och moms så borde vi väl ha kärnverksamheterna tryggade?

Det har vi inte. En politikerkår som behöver mer än hälften av dina pengar utan att kunna säkra dina kärnbehov gör något fel. De behöver inte ännu mer pengar, de behöver bytas ut, liksom Sveriges fokus på vad skattepengarna går till.

Har man inte råd med en sjuksköterska så har man inte råd med ett dyrt konstverk, en simhall, ett kommunalt jippo eller ett nytt flyktingmottagande. Allting är att prioritera. Det viktigaste först, det minst nödvändiga sist.

Nu står vi där vi står. Sannolikheten att reaktionerna på Coronaviruset starkt påverkar både ekonomi, sjukvård eller tillgång på vissa behövligheter och bekvämligheter är högt.

Att vid en kort period kunna klara sig själv är vettigt. Virus, kris eller inte. Ingen myndighet eller hjälpinsats ska behöva hjälpa en tanklös, frisk, vuxen individ före en åldring eller ett barn.

Du som läser detta är högst sannolikt en frisk och vuxen individ. Du ska inte belasta något som bättre behövs för någon annan.

Den röda tråden är att vi ska hjälpas åt tillsammans där det behövs. Solidariskt och gemensamt. Men i många stycken så ska vi ta vårt eget, personliga ansvar. Det finns inget solidariskt eller gemensamt i att strunta i sitt eget ansvar och förlita sig på att andra är mer ansvarsfulla.

Det är att åka snålskjuts. Samma logik gäller den politiska större bilden. Om dina politiker har byggt ett badhus för skattebetalarnas pengar, men inte lyckats få en fungerande skola, vård, eller trygghet så är det fel prioritering. Det är ditt ansvar, dina pengar, din röst och ditt mandat som skapar utvecklingen i Sverige.

Kanske bör vi alla ta och fundera över vad som bäst görs ihop och vad som man själv ska förfoga över. Se till att ha allt du behöver hemma vid en kortare kris och kolla sedan vad andra behöver din hjälp med. Så fungerar också ett samhälle och en stat.

Det som är förberett fungerar bättre och den ansvarsfördelning som fungerar ger en bättre stabilitet. Ett bryskt uppvaknande är sannolikt på intåg i Sverige. Det kommer att bli tufft. Men det positiva är att det som inte fungerar åskådliggörs och kan förändras.

Sveriges decennier av nedmontering av kärnverksamheter till förmån för mindre nödvändiga saker måste ändras. Kanske kan vi förstå det nu?

Om debattörerna

Anna Jung, Landsbygdspolitisk talesperson Medborgerlig Samling
Edward Nordén, Säkerhetspolitisk talesperson, Medborgerlig Samling

Vi behöver ditt stöd

Hejsan!

Vi går på knäna. En förutsättning för att oberoende media som Nyheter Idag skall kunna leva vidare kräver att det finns tillräckligt med läsare som är villiga att teckna en PLUS-prenumeration, annars kommer enbart skattefinansierade bidragsmedier som Feministiskt perspektiv och Dagens ETC att finnas kvar.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag