Migrant ihjälskjuten vid grekiska gränsen – Grekland avskaffar asylrätten

Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Måndag 2 mar 2020 2020-03-02
E-post 2581

GREKLAND En migrant ska ha skjutits ihjäl vid gränsen mellan Grekland och Turkiet, uppger flera källor. Den grekiska regeringen förnekar dödsfallet, men  Den grekiska regeringen har lovat att hålla Europas yttre gräns, och för att avskräcka migranter avskaffar Grekland asylrätten i en månad. 

Artikeln har blivit uppdaterad. 

En syrisk migrant har skjutits ihjäl av grekisk gränspolis på söndag förmiddag, uppger bland andra journalisten Jenan Moussa från Al-Aan TV.

Moussa skriver på Twitter att det är det första rapporterade dödsfallet bland migranter på väg till Europa, och länkar till en film på den ihjälskjutna mannen.

– Kulan gick genom munnen, säger en man i klippet.

Även Mughira Al Sharif, reporter för BBC, rapporterar om dödsfallet. ”Den syriske flyktingen Ahmed Abu Emad, från Aleppo, dödad idag av grekisk gränspolis när han försökte ta sig in i Grekland tillsammans med hundratals flyktingar” skriver Al Sharif och länkar till en film på den döde mannen.

OBS: Starka bilder.

Uppgiften bekräftas av turkiska myndigheter till Reuters, men Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen, skriver i ett Twitterinlägg att uppgiften om den döda migranten är fake news och turkisk propaganda.

Jenan Moussa som ursprungligen rapporterade nyheten, skriver emellertid att hon varit i kontakt med den dödade migrantens familj. Mannen ska vara 22-årige Mohammad al Arab från Aleppo, och han träffades av gummikulor, skriver Moussa.

Läs även: Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis sade på söndagen att Grekland inte kommer ta emot några nya asylansökningar på en månad för att avskräcka migranter från att försöka ta sig över landets gräns från Turkiet.

”Greklands gräns är Europas yttre gräns. Vi kommer skydda den” lovade Mitsotakis och tillade att han kommer besöka Greklands gräns till Turkiet på tisdagen tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

I ett uttalande på lördagen kallade regeringens talesperson Stelios Petsas migranternas försök att ta sig in i landet för ”ett organiserat, massivt, illegalt försök att kränka vår gräns”, men tillade att Grekland ”stått upp och försvarat våra gränser och Europa”.

”Mer än 4000 illegala intrång stoppades. De sextiosex som lyckades passera är gripna”, skriver Petsas.

Jenan Moussa uppger på Twitter att en grupp syriska flyktingar, som blev virala på en film där de tog sig över gränsen till Grekland, har gripits och skickats tillbaka till Turkiet.

Läs även: 60 poliser skadade under upplopp mot migrantläger på grekiska öar

På den grekiska ön Lesbos har lokalinvånare stoppat migranter från att anlända till ön med båt, uppger Euronews.

Bilder från Lesbos visar nu hur öbor uppmanar migranter på en båt att åka tillbaka, medan båten knuffas bort från land med järnrör.

– Varför har ni kommit hit? Åk tillbaka till ert land, gränsen är stängd! säger öbor på filmen.

De grekiska öarna Lesbos och Chios har nyligen drabbats av våldsamma protester mot överfulla migrantläger på öarna, som är första anhalt för båtmigranter från Turkiet.

Läs även: Greker har fått nog: Strejkar mot överfulla migrantläger

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag