Erdogan bekräftar: Turkiet öppnar gränsen – grekisk polis skjuter tårgas mot migranter

Bild: Ggia/CC BY-SA 4.0/ArtemAugust
  • Lördag 29 feb 2020 2020-02-29
E-post 2164

GREKLAND/TURKIET Turkiets president Erdogan bekräftar i ett tal att gränsen till EU är öppen. Tusentals migranter samlas nu vid gränsen till Grekland, där grekisk polis använder tårgas och chockgranater för att skydda gränsen. 

Turkiets president  President Recep Tayyip Erdogan bekräftade på lördagen att landet öppnat gränsen till Europa för migranter, rapporterar AP.

– Vi kommer inte stänga portarna för flyktingar. Den europeiska unionen måste hålla sina löften, sade Erdogan i ett tal i Istanbul.

Enligt Erdogan har redan 18 000 migranter tagit sig över gränsen till EU, och det är bara början.

– I slutet av dagen kommer 25 000 flyktingar ha passerat gränsen. Vi gör så här eftersom Europa inte har fullföljt sina löften, sade Erdogan och möttes av applåder.

Läs även: Källa: Turkiet öppnar gränsen till EU för migranter

Jornalisten Jenan Moussa från Al-Aan TV rapporterade på fredagen att migranter plockas upp med bussar i Istanbul och körs till den grekiska gränsen.

Tusentals migranter har samlats vid gränsen mot Grekland, där grekisk polis använder tårgas och chockgranater för att skydda gränsen.

Den grekiska regeringen är redan hårt pressade av demonstrationer och våldsamma upplopp mot de överfulla migrantlägren på öarna Lesbos och Chios där minst 60 poliser skadats under veckan.

Greklands premiärminister gjorde klart att landet inte kommer tolerera illegala migranter, och att man kommer öka sitt gränsskydd.

Läs även: 60 poliser skadade under upplopp mot migrantläger på grekiska öar

Mindre grupper av migranter ta sig över gränsen till Grekland i smyg, skriver AP. Majoriteten av dem ska vara afghaner, och de övernattade i övergivna byggnader på den grekiska sidan innan de fortsatte mot norra Grekland och EU.

– Vi fick veta att gränsen var öppen och tog oss dit. Men vi såg att den var stängd, och vi hittade ett hål i stängslet och gick igenom, berättar Ali Nikad, en iransk 17-åring som tog sin in i Grekland under natten med en grupp.

Sverigedemokraterna krävde på torsdagen att landets gränser stärks.

Moderaternas Tobias Billström vill också att regeringen agerar – och illustrerar med en bild av sig själv som en jätte vid en gränsövergång.

Även Vänsterpartiets avgående partiledare Jonas Sjöstedt anser att EU ska ”sätta hårt mot hårt mot Erdogan”.

Läs även: Busch Thor (KD) sågar dealen med Erdogan

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har tidigare sagt till Nyheter Idag att Erdogan inte är en pålitlig partner till EU i migrationsfrågan.

– Erdogan är extremt maktfullkomlig. Det här visar på det stora problemet med att ha en migrationspolitisk idé som bygger på att Turkiet ska stå för försvaret och vakandet av EU:s yttre gränser, sade Busch Thor till Nyheter Idag.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson säger till Expressen att regeringen bevakar situationen, men att man bedömer risken för en ny migrationskris som låg.

– Vi bedömer att risken för en ny flyktingkris likt 2015 är avsevärt mindre i år, säger Johansson.

Läs även: ”Vi kommer öppna portarna” – Erdogan hotar med att skicka miljontals migranter till Europa

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag