Misstänkt terrorafghan jobbade på grundskola

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 apr 2021 2021-04-14
E-post 1120

SVERIGE Den afghanske man som misstänks för att ha planerat ett terrorbrott tillsammans med sin sambo har haft en subventionerad anställning på en grundskola i Stockholmsområdet. Det rapporterar SVT Nyheter.

Sedan en dryg vecka har en man och en kvinna från Afghanistan suttit häktade misstänkta för stämpling – en form av förberedelse – till terroristbrott. Samboparet greps på långfredagen och enligt åklagaren har paret planerat ett terrorattentat i Stockholms län.

Läs mer: Afghanpar häktade – misstänks ha planerat terrorattentat

Nu rapporterar SVT att mannen sedan i höstas har arbetat på en grundskola i Stockholmsregionen. Det handlar om en så kallad extratjänst som är en subventionerad anställning för nyanlända och långtidsarbetslösa. Enligt SVT:s uppgifter har Säpo gjort en husrannsakan på skolan och beslagtagit en dator, som sedan har återlämnats.

– Vi har inte sett något som kan kopplas till det han misstänks för, han hade en ganska anonym tillvaro på arbetsplatsen, säger rektorn på skolan till SVT.

Kvinnan har i sin tur varit anställd på ett assistansbolag och jobbat som personlig assistent. Enligt SVT har hon även studerat med bidrag från CSN.

Mannen och kvinnan är afghanska medborgare men ska ha bott i Iran under flera år. 2017 fick de tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

Paret nekar till brott.

Läs även: Gymnasieafghan gick till vild knivattack mot poliser när han skulle gripas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag