Modulhus som lösning på bostadsbristen slutar i förutspått haveri

Modulhus för flyktingar i Fagersjö sattes i brand i oktober 2016. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 27 maj 2017 2017-05-27
E-post 496

STOCKHOLM Experter varnade tidigt för planerna på att bygga billiga modulhus med tillfälliga bygglov för att lösa den akuta bostadskris som uppstod i samband med flyktingvågen 2015.  Två år senare har de fått rätt. Modulhusen har fått skyhöga prislappar och många projekt förlamas av grannkonflikter, berättar Svenska Dagbladet. 

Flera experter varnade tidigt för att regeringens och dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplans ide om att bygga bort bostadsbristen för asylsökare med modulhus skulle komma att bli en mycket dyr och dålig lösning. Byggföretagen JM och Veidekke var två aktörer som kraftigt avrådde från idén. I april 2015 sågade Veidekkes VD Lennart Weiss modulhusen i en intervju i tidningen Dagens Samhälle.

– Det här skulle bli de säms­ta bostäderna till de högsta kostnaderna någonsin. Modulhusen är ett ekonomiskt, socialt och politiskt haveri. Det leder till utanförskap och visar att Sveriges politiker inte klarar av en helhetssyn på bostadsfrågan, sade han.

Även alliansregeringens främste bostadsexpert, Ulf Perbo, som var statssekreterare hos förre bostadsministern Stefan Attefall (KD) var starkt kritisk till förslaget.

– Det blir väldigt undermåliga bostäder till en mycket hög kostnad. Det är en ren panikreaktion som riskerar att prägla bostadspolitiken under 10–20 år framåt.

Nu har de fått rätt i sina varningar. Snabba modulhus har inte blivit den lösning som regeringen och kommunerna har hoppats på. Snart två år efter den stora flyktingvågen 2015 har modulhusen fått skyhöga prislappar och många projekt förlamas av grannkonflikter. Det berättar Svenska Dagbladet.

I Malmö har inte en enda modulbostad blivit färdig förrän nu, två år efter den akuta flyktingkrisen. Hyran för de 21 kvadratmeter stora lägenheter, som staplats ovanpå varandra på en perifer parkeringsplats utanför ett köpcenter i Malmö, har slutat på 6000 kronor i månaden.

– Kostnaden för modulhus blir oerhört hög, det är jättemycket pengar, säger Lotta Ahlfors, lokalförsörjningschef i Malmö stad, till SvD.

Även i Göteborg har byggandet av modulhus nu stoppats av kostnadsskäl. Av de 1 000 modulbostäder som kommunen planerade att bygga till nyanlända asylsökare har endast 57 färdigställts.  Även här talas det om skyhöga hyror och grannbråk. I det enda modulkvarter som hittills byggts kostar en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter nu 21 000 kronor i månaden. I City beräknar man att hyrorna skulle bli 5000 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar 9000 kronor i månaden för en etta på 20 kvadratmeter.

– Det har blivit jobbigare att bygga temporära hus än att bygga permanenthus. Vi har ett prekärt läge. Stat och kommuner har inte gått i takt, säger Fastighetsnämndens ordförande i Göteborg Jahja Zeqiraj (S), till SvD.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, råder nu  Sveriges kommuner att välja permanenta lösningar i stället för modulhus på tillfälliga bygglov då det blir billigare. Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert vid SKL, konstaterar att mitt i flyktingkrisen var moduler ”väldigt hett men att det har kallnat” och ”blivit en svårhanterad process även för stora kommuner”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag