Mohammed försöker bakvägen att ha två fruar – trots att det är olagligt
DANMARK Att ha blivit nekad asyl är inget hinder för att få uppehållstillstånd i Danmark. Det visar fallet från Thisted, där en avvisad syrisk asylsökande lyckades att få uppehållstillstånd, trots att han bodde i landet illegalt och tidigare gripits av polisen.
Mohammed hade gjort en dansk kvinna gravid och gifte sig muslimskt med henne. Det var det som fick danska migrationsverket att ändra sitt avslag och ge mannen uppehållstillstånd. Nu ansöker Mohammed om familjeåterförening med sin syriska fru och deras tre barn.
Mohammed och Monika
Medan 30-årige Mohammed Hussein Kurdi, kurdisk flykting från Syrien, var aktiv som asylsökande i Danmark var han placerad i asylcentret Hanstholm, där 39-åriga läraren Monika Seberg, skild och med två barn, arbetade.
Monika Seberg var Mohammeds kontaktperson och blev kär i honom. Enligt Danmarks Radio P1, som Monika berättade sin historia för, var kärleken ömsesidig och ledde till att hon blev gravid. Hon blev dessutom avskedad från sitt arbete på asylcentret.
-Han spelade sjusträngad gitarr och har de vackraste bruna ögon jag någonsin har tittat in i, säger Monika till danska P1, som den 25 mars i år, bland annat presenterade sändningen genom att säga att ”Mohammed tänder varje utslocknad cell i Monikas kropp. ”
Blev utvisad, men flyttar in hos Monika.
Migrationsverket trodde dock inte att Muhammed var förföljd, därmed ej heller berättigad till asyl, varför han skickades tillbaka till Italien, som var hans första asylland.
I Italien blev han dock inte kvar länge. Plötsligt dök han en kväll upp hos Monika i hennes radhus i Thisted, och Monika berättar att de under kvällen pratade och att deras förhållande fortsatte att utvecklas under några dagar. Monika och Mohammed blev ett par och efter att ha varit tillsammans i bara en vecka, vigdes de via Skype av en imam i Syrien.
Idyllen varade inte länge. En och en halv månad efter utvisningen från Danmark dök polisen en sommarmorgon förra året upp utanför radhuset i Thisted. De arresterade Mohammed för olaglig inresa och olaglig bosättning i Danmark och anklagade Monika för medhjälp till brotten.
För Monika innebar anklagelsen att hon förlorade sitt jobb på Thisted kommun, som asylcentret i Hanstholm lydde under, och att hon dessutom stängdes av från a-kassan och förlorade rätten till sin kompletterande försäkring mot arbetslöshet. Det innebar att hon tvingades sätta ut sitt hus till försäljning. Men hon anlitade också en advokat, något som resulterat i att Mohammed nu får stanna i Danmark.
Monika födde sitt och Mohammeds barn i slutet av mars, och eftersom Mohammed nu har barn med en dansk kvinna är hans hemvist i Danmark säkrad av humanitära skäl. Men nu saknar Mohammed plötsligt sin syriska familj och har ansökt om familjeåterförening med sin syriska hustru och deras tre gemensamma barn, något som Monika är helt med på.
– I den syriska kulturen är det tillåtet för en man att ha upp till fyra fruar, och de kan få det att fungera. Och jag har försonats med tanken att det är så det måste bli, om jag vill ha min man Mohammed, säger hon till DR Nyheter, samtidigt som hon också förklarar att hon är medveten om att de måste ha ett hus med två sovrum, där Mohammed får turas om att sova med sina två fruar.
Enligt DR Nyheter, kan detta ske utan att Mohammed bryter den mot danska lagen om månggifte, förutsatt att de danska myndigheterna inte erkänner Muhammed och Monikas muslimska äktenskap.
Huruvida det muslimska bröllopet, som ägde rum hals över huvud efter att paret varit tillsammans endast i en vecka, ingick i någon större planering framgår inte. Men försöket att föra in månggifte i Danmark bakvägen håller inte.
Den irakiska tolken och hans två fruar
Det har tidigare gjorts försök att införa månggifte i Danmark. För några år sedan uppdagades ett fall med en irakisk tolk som fått asyl på grund av att han hade varit en tolk för den danska armén.
Tolken kom till Danmark med två fruar som han var gift med enligt muslimsk sed. Det orsakade en hel del diskussion om huruvida han brutit den danska lagen om månggifte, och i maj 2008 fastslogs det som ett fall för familjerätten. Och beslutet var tydligt: Oavsett om de danska myndigheterna erkänt mannens äktenskap eller ej godkände man inte bigami och tolken fick en månad på sig att avgöra vem av fruarna han skulle skilja sig ifrån. Till sist återvände tolken tillbaka till Irak med båda sina fruar. Fallet visar att de danska myndigheterna inte accepterar månggifte, oavsett om de erkänner äktenskapet eller inte.
DF: s Martin Henriksen: De har gått över gränsen
Oberoende av familjerättens tidigare beslut i fallet med den irakiska tolken, vill nu Dansk Folkepartis integrationsordförande Martin Henriksen se till att Mohammed Hussein Kurdis och Monika Sebergs försök att införa månggifte bakvägen i Danmark misslyckas.
– Jag tror att gränsen har överskridits. Det är ovanligt att de försöker undvika förbudet mot polygami, säger Martin Henriksen till Den korte avis och fortsätter:
– Jag kommer att be justitieministern att ingripa och se till att uppehållstillstånd inte accepteras till resten av familjen utan att de istället hänvisas till att utöva sitt månggifte i närheten av eller i Italien dit de först anlände.
Martin Henriksen påpekar att månggifte är ett välkänt fenomen bland muslimska grupper i Danmark och anser att det måste bekämpas.
-Det är inte gynnsamt om vi faktiskt importerar mer av detta bara för att mannen någon gång har varit bosatt i Danmark, säger han och fortsätter:
-Därför kommer jag att göra en skrivelse till Folketinget för att försöka stoppa en återförening. Om resten av familjen får stanna så är det faktiskt samma sak som att staten öppnar dörren för månggifte och därmed även en kvinnosyn som vi inte ska välkomna här, säger Henriksen, till den korte Avis.
Tidigare blev en man halshuggen
Det finns flera namn för månggifte. Bigami är när det bara handlar om två fruar och polygami när det handlar om mer än två hustrur. När en kvinna är gift med mer än två män kallas det istället polyandri.
Alla former av månggifte är förbjudna i dansk lag sedan 1683. Högsta straffet för månggifte är fängelse i upp till sex år, om den andra parten i äktenskapet inte känner till brottet. Om den andra parten vet att det finns ytterligare en hustru är straffet upp till tre år.
Artikeln är översatt med tillåtelse från den danska tidningen Den korte Avis.