Mojtaba Ghotbi: Sluta blidka den iranska regimen

CC BY 4.0
Foto: Mehr/Khamenei.ir/Privat
  • Onsdag 17 jul 2019 2019-07-17
E-post 517

EU:s – och Sveriges – eftergiftspolitik mot Iran har orsakat det iranska folket stora skador. Men den iranska religiösa regimen är inte legitim och lever på lånad tid. Det är dags för Sveriges regering att tydligt ta ställning för en demokratisk förändring i Iran, skriver Mojtaba Ghotbi, ordförande i FFFI.

Västvärlden och Teheranregimen har hamnat på kollisionskurs vid flera tillfällen sedan president Trump beslutade att lämna 2015 års kärnteknikavtal och återinföra sanktioner mot Iran.

Denna konflikt har förvärrats under de senaste månaderna.

Under sommaren har flera oljetankrar attackerats i Omanbukten. USA anklagar Iran, men regimen förnekar inblandning. Regimens paramilitära styrka, revolutionsgardet, sköt nyligen ner en amerikansk drönare i Persiska viken.

En tid efter dessa attacker meddelade iranska regimen att den ökar sin urananrikning till fem procent. Den beslutade dessutom att överskrida den tillåtna gränsen för anrikat uran. FN:s atomenergiorgan IAEA bekräftar att regimen har genomfört båda åtgärderna.

Men EU fokuserar maniskt på att rädda kärnteknikavtalet, som idag lever på lånad tid, istället för att ställa regimen till svars för dess kärntekniska överträdelser. EU:s praxis har länge varit att ignorera regimens MR-brott eller dess stöd för terrorism och islamisk fundamentalism.

Det bekräftades återigen efter måndagens möte för EU:s utrikesministrar i Bryssel där unionen valde att prioritera ökad handel med Teheran genom att försvara en europeisk mekanism som hjälper iranska regimen att kringgå amerikanska sanktioner.

EU:s eftergiftspolitik gentemot regimen i Teheran har orsakat iranska folket, regionen och världen stora skador. Den har gett regimen möjlighet att slå ner det folkliga upproret i landet som startade i början av 2018.

Iranska folket känner sig övergivna av EU och Sverige samtidigt som de fortsätter sin protester. De vill att EU slutar blidka iranska regimen och står på deras sida för förändring i demokratisk riktning.

Vi svensk-iranier håller med och ställer samma krav på regeringen och våra beslutsfattare.

Tusentals exiliranier har deltagit i en rad solidaritetsmarscher i Bryssel, Washington DC och Berlin under sommaren för att ge röst åt det förtryckta folket i Iran. De har uppmanat EU att ändra sin skamliga eftergiftspolitik för en mer bestämd politik gentemot Iran.

Vi stöder samma linje då prästerskapets envälde inte har någon framtid. Detta eftersom förtryck och terrorism utgör grunden i regimens ”islamiska republik”.

Prästerskapet har varken viljan eller förmågan att tillmötesgå folkets krav på ökade fri- och rättigheter eller rätta sig till de internationellt erkända normerna.

Regimens högste ledare, Ali Khamenei, anklagade häromdagen Storbritannien för ”sjöröveri”, sedan landet beslagtog en iransk oljetanker på väg mot Syrien utanför Gibraltar den fjärde juli. Han betonade i sitt tal att ”iranska regimen kommer att svara på dessa aggressioner”.

Han påpekade dessutom att förhandlingar med USA är som en giftpil riktad mot prästerskapet.

Regimens president Hassan Rouhani och utrikesminister Javad Zarif påstår på samma gång att ”Teheranregimen är redo för förhandlingar om västvärlden häver alla sanktioner mot Iran”

Ett sådant hyckleri och ledarnas försök att tala med dubbla tungor är tecken på att den har kört fast.

Den tidigare ”reformvänliga” presidenten, Khatami, påpekade just detta under ett möte den sjätte juli.

”Ju fler människor ger upp hoppet om reformer i Iran desto mer sannolikt är det att de graviterar mot de krafter som kräver regimskifte”, varnade han i sitt tal.

Khatami påpekade att ”reformisterna” måste hitta en effektiv strategi för att locka folket att delta i val (läs sken val) och därigenom besegra ”de krafter som strävar efter verkliga förändringar”.

Men slagordet, ”reformister, hårdföra, spelet är över”, som förekommer flitigt under det senaste årets regimkritiska protester visar att iranska folket inte längre köper regimens lögner och att de vill ha bort prästerskapet i sin helhet.

Det är varken logiskt eller klokt för Sverige och EU att satsa på en döende häst som prästerskapet i Iran.

Svensk- och exiliranier kommer att påminna regeringen och UD om detta med en stor demonstration i Kungsträdgården i Stockholm, lördagen den 20 juli.

De kommer att kräva att Sverige står bakom folkets krav och arbetar internationellt för att främja en demokratisk förändring i Iran genom iranska folket och deras legitima motståndsrörelse, NCRI.

En demokratisk förändring i Iran gynnar iranska folkets intressen och stärker vår demokrati genom att avvärja hotet från islamisk fundamentalism och terrorism.

Om debattören

Mojtaba Ghotbi ordförande för Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI)


Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag