Moské ber om ursäkt för att man delade ”fatwa”-video innan halshuggningen

Läraren Samuel Paty som mördades med halshuggning Foto: Google Maps/Twitter
  • Tisdag 20 okt 2020 2020-10-20
E-post

PARIS En moské delade en video på sin Facebooksida som innehöll den halshuggne läraren Samuel Patys namn och adress, med uppmaningar om att stoppa honom. Nu har ledaren för moskén gått ut och bett om ursäkt – man kunde inte ana vilka konsekvenser det kunde leda till säger man.  – Ingen, verkligen ingen, kunde ana när jag delade filmen den 9 oktober, att det skulle sluta med det här mordet, säger M’hammed Henniche, ledare för Pantinmoskén.

På söndagen erkände Henniche att han delat videon som innehåller den mördade läraren Samuel Patys namn och adress. Efter att videon spridits halshöggs Paty av den 18-årige tjetjenske muslimske invandraren Abdoulakh Anzorov som fick permanent uppehållstillstånd tidigare under 2020.

I efterhand säger Henniche att han ångrar att han delade videon. Nu ska moskén gå igenom sina rutiner.

– Så här i efterhand, med tanke på vad som hänt, ångrar vi att vi delade filmen. Vi går nu igenom hur vi i framtiden ska ta ett steg tillbaka och inte ryckas med/hetsa igång på såna där grejer, säger Henniche till FranceTVInfo.

– Ingen, verkligen ingen, kunde ana när jag delade filmen den 9 oktober, att det skulle sluta med det här mordet, säger han.

Videon hade redan delats flitigt bland muslimer i Paris innan Henniche också delade den, uppger han till franska tidningen Libération.

– Åtminstone tio personer skickade den till mig. Den cirkulerade mycket, särskilt genom Whatsappgrupper.

Henniche säger till Libération att han själv inte blev kränkt av att Muhammedkarikatyrer hade visats.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har sagt att videon blev en fatwa (religiöst prejudikat, kan vara en dödsdom, men även annat) mot Samuel Paty.

Den ödesdigra videon gjordes enligt uppgift av muslimen Brahim Chnina, vars 13-åriga dotter gick i Samuel Patys klass. Paty hade undervisat eleverna om yttrandefrihet.

Enligt flera medier, bland annat Le Parisien, beskrivs Paty i videon som en ”skurk”. Chnina ger också ut Patys namn och adress och uppmanar till protester.

– Den här läraren säger, medan han skryter för min dotter, att han deltog i marschen för Charlie (Hebdo), säger Chnina i videon och fortsätter med en uppmaning.

– Ni älskar er profet, frid vare med honom. Ni har adressen och namnet på läraren så att ni kan säga STOPP”.

– Den här skurken kan inte längre vara kvar i det nationella skolsystemet. Han kan inte längre få undervisa barn. Han måste utbilda sig själv.

Chnina och flera andra har gripits.

Den franske antiterroråklagaren Jean-Jean-François Ricard, bekräftade redan på fredagen efter halshuggningen att en av föräldrarna hade sjösatt en ”mobiliseringskampanj” mot läraren Samuel Paty för att han visat Muhammedkarikatyrerna från Charlie Hebdo.

Bli prenumerant

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag