MUF om religiösa friskolor: ”Det ska finnas en mångfald av aktörer”
SVERIGE Nyheter Idag ringde till politiska ungdomsförbund för att få kommentarer gällande deras syn på religiösa friskolor. – Nej, vi är inte heller för ett skarpt förbud, säger Benjamin Dousa MUFs förbundsordförande till Nyheter Idag.
Efter Kalla Faktas avslöjande att det pågår könssegregering på religiösa friskolor som Al Azhar-skolan i Vällingby har Nyheter Idag kontaktat flera politiska ungdomsförbund för att höra vad deras organisationer tycker i frågan.
När Nyheter Idag ringer till Benjamin Dousa, ordförande för moderata ungdomsförbundet förklarar han att de inte har något skarpt ställningstagande i frågan om just religiösa friskolor men att de är positiva till konceptet med friskolor rent generellt.
– Alltså, vi är rätt splittrade, en del är för och en del är emot.
Dousa berättar att frågan ännu inte varit uppe på förbundsstäman varför MUF inte har någon tydlig linje om religiösa friskolor. Men något skarpt förbud är inte tal om från MUF:s sida, understryker han. Därmed är MUF inne på samma linje som statsminister Stefan Löfven. Istället poängterar Dousa att skolinspektionen bör göra fler oannonserade besök på skolorna i syfte att upptäcka eventuella brott mot skollagen.
Läs också: Löfven är kritisk till könssegregerade skolbussar men vill fortsatt tillåta religiösa friskolor
– Jag tycker generellt att det ska finnas en mångfald av aktörer. I grund och botten är det bra att det finns en valfrihet för föräldrar och skolelever.
Du tror inte att den sortens valfrihet då möjliggör för att, till exempel, barn till muslimska föräldrar då kommer segregeras ytterligare från majoritetssamhället och att man rent av stärker enklaviseringen i Sverige?
– Alltså, det man ska ha klart för sig, att oavsett om man har religiösa friskolor eller vanliga kommunala skolor i de här utanförskapsområdena så kommer folk i snitt vara mer religiösa på de där skolorna. Så länge man inte är för SSU:s förslag om att bussa runt människor i kommunen så kommer det i snitt vara större religiösa inslag på skolorna.
Så ägarna spelar ingen roll, du ser inte att det har någon påverkan på graden av segregering eller enklavisering?
– Det ska ju inte göra det. Hade man gjort fler oannonserade besök hade det i mindre utsträckning bidragit till segregation.
Om en skola inte uppfyller kraven får man byta huvudman eller helt enkelt stänga ner skolan, förklarar han. Den åtgärden, tillsammans med fler och hårdare kontroller, tror Dousa kan vara en väg framåt.
SSU vill inte svara på frågor
Nyheter Idag har även talat med Pavlos Cavelier Bizas, pressekreterare i SSU. När vi når honom förklarar han att han har bråttom, men sedan tar samtalet en oväntad vändning.
– Vad sa du att du ringde ifrån? undrar Cavelier Bizas.
Nyheter Idag ringer jag ifrån.
– Okej ja men din tidning gör vi tyvärr inte intervjuer med, det har vi en policy kring.
Vadå då?
– För att Nyheter Idag är en tidning som vi anser sprider rasistiska åsikter.
Okej har du något exempel på vad det skulle vara då?
– Nej inte i nuläget men det är en sådan tidning.
På SSU:s hemsida skriver regeringspartiets ungdomsförbund att de vill ”ge Skolverket i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för socioekonomisk viktning av skolpengen för att öka likvärdigheten i hela landet”, ett stycke som kan tolkas som att SSU vill ge religiösa friskolor som Al Azhar mer pengar.
Nyheter Idag har även sökt Revolutionär Kommunistisk Ungdom för en kommentar. RKU förklarade att de skulle återkomma, men efter ett par timmar har de fortfarande inte hört av sig.