Löfven är kritisk till könssegrerade skolbussar men vill fortsatt tillåta religiösa friskolor

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 4 apr 2017 2017-04-04
E-post 2573

STOCKHOLM Avslöjandet om könssegregerade skolbussar vid Al Azhar-skolan i Vällingby får statsministern att reagera. – Det hör inte hemma i Sverige, säger Löfven. Trots det är han fortfarande emot ett förbud av religiösa friskolor.

Efter att Kalla Fakta i TV4 avslöjat hur det är ställt på muslimska friskolor i Sverige reagerar statsministern. Bland annat rapporteras det om hur flickorna vid Al Azhar-skolan i Vällingby alltid är tvungna att sitta längst bak i skolbussen medan pojkarna ska sitta längst fram.

I en pressträff till riksdagsjournalister under förmiddagen säger statsministern att det är avskyvärt och att det inte hör hemma i Sverige. Det uppger Aftonbladet.

– Det hör inte hemma i Sverige. Här åker vi buss tillsammans oavsett om vi är tjej eller kille, kvinna eller man. Det här tyder på att vi har ännu mer att ta tag i vad det gäller segregation, sa statsminister Löfven under tisdagens pressträff.

Löfven har bett Anna Ekström och Gustav Fridolin att kontakta skolmyndigheterna för att höra sig för om vilka åtgärder de kan föreslå för att begränsa segregationen i skolan. Löfven uppger även att han är beredd att gå längre i frågan men att ett förbud mot religiösa friskolor skulle vara att gå lite för långt.

Därmed intar Sveriges statsminister och socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven en mer liberal hållning gällande religiösa friskolors möjligheter att verka fritt i Sverige än vad själva Liberalerna gör. Liberalerna beslutade i höstas att de är för ett förbud mot nya religiösa friskolor. Enligt Sveriges statsminister finns det konventioner som säger att man inte får göra som Liberalerna vill.

– Det finns konventioner som säger att så får man inte göra.

Stefan Löfven tycker att det är en viktig princip för samhället att barn med olika bakgrunder möts redan vid tidig ålder. När Löfven får frågan om inte själva grunden för religiösa friskolor är att just dela upp folk utifrån religion så håller han med. Därefter svarar han att skolor inte får neka barn och att svenska skolan är segregerad.

– Det är därför som vi vill ha den diskussionen inte minst med myndigheterna men även Skolkommissionen är tänkt att komma med förslag. Vi får se vad som kommer.

Studie utförd på uppdrag av MSB: Islamister vill skaffa sig kontroll över muslimska barn och ungdomars känslor

Al-Azhar-skolan i Vällingby är en samarbetspartner med koncernen Framstegsskolan, en friskolekoncern som tills 2015 hette Sveriges Islamiska Skolor.

I en studie vid namn Muslimska Brödraskapet i Sverige, utförd på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, skriver forskarna Magnus Norell, Aje Carlbom och Pierre Durrani att Framstegsskolan har starka kopplingar till den islamistiska organisationen Muslimska Brödraskapet.

”Genom att bygga upp ett eget skolsystem räknar MB:s aktivister med att skaffa sig kontroll över muslimska barn och ungdomars känslor och idéer kring islamisk tro i allmänhet, rättigheter och skyldigheter enligt sharia, kvinnors och mäns olika roller. Risken är med andra ord stor för att ett skolsystem av den här typen frambringar medborgare som har en starkt avvikande värdegrund i jämställdhetsfrågor i förhållande till övriga samhället”, skriver Norell mfl i studien Muslimska Brödraskapet i Sverige.

Borde Sverige införa förbud mot religiösa friskolor?
3305 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag