”Några av de som kommer är besvikna – försöker åka tillbaka”
SVERIGE När den brittiska tevekanalen BBC besökte Sverige för att göra en inslag om syriska migranter i Sverige passade de på att intervjua Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet. – Några av dem som kommer är så besvikna över situationen att de faktiskt försöker åka tillbaka, förklarar han i inslaget.
Det brittiska tv-bolaget BBC var nyligen i Sverige och gjorde ett reportage om den svenska migrationspolitiken. Nyhetskanalen ville bland annat undersöka effekterna av den liberala svenska flyktingpolitiken och vilka eventuella positiva och negativa följder den fått för det svenska samhället. I teveinslaget intervjuades svenska politiker från såväl Socialdemokraterna som Sverigedemokraterna och de träffade även representanter för syriska flyktingar ute på förläggningarna i Sverige.
BBC passade på att besöka Södertälje, en stad känd för sitt stora antal människor med bakgrund i mellanöstern. Där talade de med Boel Godner (s) kommunalråd i Södertälje och hon berättar att man tar emot en stor mängd migranter för att det är det rätta att göra.
– Även om det är svårt ibland så är det det rätta. Alla länder, även England, borde ta samma ansvar som Sverige, säger Godner i inslaget.
BBC besökte därefter stadsdelen Ronna i Södertälje. I reportaget sägs att området nu nästan uteslutande bebos av syriska migranter. I samband med besöket intervjuades Afram Yakoub, ordföranden för Assyriska riksförbundet. Yakoub beskriver området som ett ghetto och att besvikelsen på vissa håll är stor bland de nyanlända.
– Några av de som kommer är så besvikna över situationen att de faktiskt försöker åka tillbaka. Vi har sett fall där människor valt att återvända för att de är så besvikna.
Besvikelsen sägs bestå i att de nyanlända har svårt att hitta jobb, bostad och skolor för sina barn.
I reportaget besöker BBC även en flyktingförläggning i en mer pittoresk miljö utanför Stockholm. Där har de flyktingar reportern talar med bara positiva saker att säga om sitt nya land. De talar om krigets fasor hemma i Syrien och att de är tacksamma för att ha blivit välkomnade i Sverige som de menar är rena paradiset i jämförelse.
– Alla i Syrien drömmer om att få komma hit, förklarar en av flyktingarna som BBC talat med.
De asylsökande på förläggningen har redan börjat studera svenska och kämpar nu för att integreras i det svenska samhället. Samtidigt är migrationstrycket på Europa, med anledning av situationen i Syrien, större än någonsin.