När fasaden rämnar – lärare åtalas för smygfotografering och avlyssning

Buggen och den misstänkte. Bilder ur förundersökningen.
  • Torsdag 26 mar 2020 2020-03-26
E-post 164

HELSINGBORG Han var jovialisk och charmig, en uppskattad lärare, men också skyldig till att ha förfalskat examensbevis och att vara en obotlig voyeur som smygfotograferade kvinnor, inklusive kolleger och elever. Hos en 17-årig flicka gömde han en bugg för att kunna avlyssna henne, men det blev också hans fall. När den hittades ledde den rakt till honom, familjens gode vän.

I början av oktober 2017 skulle en 17-årig flicka möblera om på rummet, men när hon flyttade på spegeln upptäckte hon att någonting var fasttejpat på baksidan, som med en sladd var kopplad till ett vägguttag. Sedermera skulle det visa sig vara en uppringbar avlyssningsanordning, en så kallad GSM-bugg.

En GSM-bugg innehåller ett sim-kort, och genom att ringa upp buggen kan man lyssna i realtid på vad som händer run omkring. Polis testade utrustningen och kunde konstatera att man väl kunde höra vad som sades i närheten. Men sim-kortet ledde Polisen rakt till en misstänkt.

Sim-kortet sparade ingen information om uppringda nummer, så det var omöjligt att se hur mycket buggen hade använts eller vilka som hade lyssnat, men det hade sparat en lista över några missade samtal, och här fanns ett nummer som familjen kände igen.

– Jag höll på att kräkas rakt ut. Jag blev så chockad när jag kände igen mobilnumret, säger 17-åringens mor till Sydsvenskan.

Numret tillhörde 17-åringens 40-årige stödlärare, och antagligen hade han testat att ringa GSM-buggen då den var avstängd innan han satte upp den i flickans rum.

Omtyckt som lärare och god vän till familjen

Läraren hade hjälpt flickan med matematik sedan högstadiet och hade blivit en god vän till familjen som ofta var på besök. I början av augusti 2017, två månader innan buggen upptäcktes var han ditbjuden på middag när flickan inte var hemma. Han tog med sig ingredienserna till en skaldjurssoppa som han lagade till, och eftersom det dracks vin till maten sov han över i flickans rum, och passade samtidigt på att gömma GSM-buggen.

Det missade samtalet till buggen var besvärande för läraren, men värre blev det när det visade sig att han hade fyllt på sim-kortet i buggen med en betalning från sitt eget bankkonto. Vid en husrannsakan hos mannen beslagtogs datorer och telefoner, och här gjorde it-forensikerna flera fynd som fick utredningen att växa.

I lärarens telefon hittades rester av bilder i form av minatyrer – thumbnails – som visade att han hade för vana att på nära håll smygfotografera kvinnor – som 17-åringens mor – när han umgicks med dem. Antingen har han haft en dold kamera, eller så har han lyckats fotografera med sin telefon utan att det märkts. Bilderna är som regel tagna från låg höjd med fokus på rumpor och skrev, gärna upp under kjolen. Ibland har han tagit bilder under bordet av kvinnor han pratat med.

– Det känns obehagligt. Man tänker ju inte hur man sitter under ett bord, berättar en av lärarens kolleger som blev utsatt.

En annan gymnasieflicka som också fick extrahjälp i hemmet av läraren delar upplevelsen.

– Det som känns så jobbigt med dessa bilder är att vi sitter och pluggar matte. Medan jag sitter och tänker på matte så tar han foto av mig. När jag står upp så kan jag kanske ha lite mer förståelse att tankarna hamnar så men när vi sitter vid bordet och pluggar matte så tänker han på mig på ett sådant sätt att han tar bilder på min underkropp under bordet, berättar hon i förhör.

Läraren åtalas nu för brott mot åtta kvinnor, men utredningen omfattade dubbelt så många målsägare. Han står åtalad för förberedelse till olovlig avlyssning, fem fall av kränkande fotografering och tre fall av sexuellt ofredande.

Han nekar till brott och i förhören säger han gång på gång att han inte har en aning om varifrån bilderna kommer. Ofta slingrar han sig och försöker undvika att svara, så till den grad att förhörsledaren flera gånger blir märkbart irriterad.

Inte den första lögnen

Bara ett par veckor innan GSM-buggen hittades bakom spegeln fälldes läraren i tingsrätten för urkundsförfalskning. Åren 2013–2016 hade han arbetat som lärare på ett högstadium, men fått sluta då det visade sig att han hade förfalskat både betyg och lärarlegitimation. Trots detta fick han sedan anställning på ett gymnasium i samma kommun.

Skolverket uppger till Nyheter Idag att de årligen gör polisanmälningar i ”ungefär en handfull” fall där handlingar sannolikt är förfalskade, men kan inte säga hur vanligt det är att personer blir anställda som lärare på falska meriter. De påpekar dock att en skolhuvudman alltid kan vända sig till Skolverket för att hämta information ur lärarregistret där det bland annat framgår om en lärare är legitimerad.

Läs även: Dubbel otur för smygduschfilmare

Gör en insats för den fria journalistiken!

Hejsan!

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag