Navid Modiri i blåsväder – bok om avliden vän sågas av anhöriga
Poddaren och författaren Navid Modiri har hamnat i rejält blåsväder på grund av sin senaste bok ”Min vän Björn”. Boken handlar om Modiris relation med ”vännen och mentorn” Björn Natthiko Lindeblad som avled genom assisterat självmord den 17 januari i år, och nu menar Natthiko Lindeblads anhöriga att boken aldrig borde ha getts ut.
Björn Natthiko Lindeblad var företagsledaren som sadlade om och blev buddhistmunk i Thailand. När han återkom till Sverige etablerade han sig som en populär meditationsledare och föredragshållare, som bland annat var sommarvärd i Sommar på P1 två gånger.
Med tiden lärde Natthiko Lindeblad känna Navid Modiri, programledare, bloggare och medieprofil, som bland annat hade fått uppmärksamhet när han köpte en golfrunda med Jimmie Åkesson på Musikhjälpens aktion 2013.
Läs även: Modiri vill ha yttrandefrihet 2.0: ”Människor är trötta på konformism”
Modiri och Natthiko Lindeblad startade år 2017 podcasten ”Börn och Navid” som kom ut med 85 avsnitt fram till 2019. Modiri var även, tillsammans med skribenten Caroline Bankler, medförfattare till Natthiko Lindeblads bok ”Jag kan ha fel” som gavs ut 2019.
År 2018 diagnosticerades Natthiko Lindeblad med sjukdomen ALS, och avled genom assisterat självmord i januari i år.
Nyligen kom Navid Modiris bok ”Min vän Björn” ut på Mondial förlag. Boken handlar om Modiris relation med Natthiko Lindeblad och beskrivs av förlaget som ”en hyllning till vänskapen, livet och alla de lärare vi finner längs vägen.”
Expressens Anna Gullberg beskriver däremot boken som ”en bromance där huvudpersonen hamnar helt i skuggan av författarens ego” i en kritisk recension på Expressens kultursida.
”Jag får så många frågor och så få svar under läsningen. Har Navid Modiri spelat in alla deras möten där Björn Natthiko Lindeblad ständigt tycks smeka hans ego? Varför är hans behov av bekräftelse så stora att det knappt går att se skuggan av den borttynande vännen?” skriver Gullberg bland annat.
I ett inlägg på Facebook delas Gullbergs recension av Björns änka Elisabeth Lindeblad, som skriver att ”Den här boken sa jag nej till att publiceras. Framfört till författare och förlag. Fler tycker samma uppenbarligen”.
Lindeblads kommentarsfält fylls snabbt av kommentarer som är kritiska till boken. ”Äntligen någon som ser igenom det här. Navid vill utnyttja Björn utan att ta någon hänsyn!!!” skriver en användare. ”Är svårt att sätta ord på något så gränslöst egoistiskt” skriver en annan.
Läs även: Modiri bjöd in Åkesson – då slänger Moriska paviljongen ut hela showen
Även Björns bror Hans skriver att familjen motsatt sig Modiris bok när han länkar till Gullbergs recension på Facebook. ”Den här boken hade vi i familjen hellre sett att den inte blev publicerad/skriven” skriver han.
Nyheter Idag har varit i kontakt med anhöriga till Björn Natthiko Lindeblad, som hänvisar till inläggen på Facebook och inte vill kommentera saken ytterligare.
Förlaget Mondial bekräftar till Expressen att man varit i kontakt med Natthiko Lindeblads familj under arbetet med boken.
”Vi har stor förståelse för att Björns familj är i sorg och har därför varit noggranna med att informera om boken tidigt och delat med oss av materialet innan publicering. Vi har haft ett flertal möten med dem längs vägen och också gjort justeringar på såväl omslag som i text för att gå dem till mötes. Jag tror att alla som läser boken ser att Navid har skrivit den med kärlek” skriver vd och förläggare Simon Brouwers i ett mejl till tidningen.
”Jag känner djup empati med familjen och delar deras sorg, det gör mig ledsen att höra att de fortfarande tycker att det här smärtsamt. Min avsikt har varit att skriva en hyllning till Björn, jag hoppas och tror att alla som läser boken kommer att se den som en kärleksförklaring till vår vänskap” skriver Navid Modiri i en kommentar till Expressen.
Nyheter Idag har varit i kontakt med Navid Modiri, som lovar återkomma i dagarna för att diskutera kritiken mot hans bok mer ingående.
Läs även: Malmö stad frågade ut Modiri om Förintelsen: ”Ganska surrealistiskt”