Modiri bjöd in Åkesson – då slänger Moriska paviljongen ut hela showen

Foto: Nyheter Idag samt faksimil Youtube
  • Måndag 18 Nov 2019 2019-11-18
E-post 1776

Eventet ”Hur kan vi live” slängs ut ut från Moriska paviljongen och kommer istället äga rum i Malmö börshus den sjunde december. Anledningen, enligt Navid Modiri, är att SD-ledaren Jimmie Åkesson är inbjuden – något som den skattefinansierade föreningen Re:Orient såg som problematiskt. – Moriskan menar att vi inte varit transparenta med det, trots att vi marknadsfört detta överallt, säger Modiri till Nyheter Idag.

Navid Modiris show ”Hur kan vi live” var inbokat den sjunde december, men i onsdags förra veckan fick Modiri besked att de inte längre var välkomna att arrangera eventet hos Moriska paviljongen i Malmö. Att Modiri berättar om detta öppet först på måndagen beror på att han först ville se till att boka en ny lokal för att inte gästerna skulle få panik. Nu flyttas arrangemanget istället till Malmö börshus.

Enligt Modiri beror avbokningen på att SD-ledaren Jimmie Åkesson är en av gästerna i ”Hur kan vi live”.

– Det var det faktum att han var bokad som gäst till eventet. Han har varit bokad sedan mitten av oktober och då gick vi ut med den informationen. Moriskan menar att vi inte varit transparenta med det, trots att vi marknadsfört detta överallt. Vi har promotat det här i över en månad nu.

Vad säger Moriskan är problemet med Åkesson?

– De sa aldrig direkt att det var Åkessons som var problemet. Utan de sa att det var problematiskt att vi bara har en partiledare på scen och att vi borde haft med fler för att nyansera.

Men den förklaringen köper inte Modiri. Det är nämligen inte första gången som en partiledare varit inbjuden utan att ytterligare partiledare varit med i samtalen.

– Till saken hör att i januari hade vi vårt första ”Hur kan vi live” där Gudrum Schyman, i rollen som partiledare för Fi, var med. Då fanns det inga klagomål över huvud taget.

Chefen för Moriskan: Skillnad på Schyman och Åkesson

Moriska paviljongen är belägen i Folkets park i Malmö och drivs av dels en kulturförening och dels ett aktiebolag, båda med namnet ”Re:Orient”. Kulturföreningen uppbär skattefinansierat stöd från Malmö stad och Kulturrådet i miljonklassen.

På hemsidan för Moriska paviljongen står att ”Re:Orient är en politisk och religiöst oberoende kulturorganisation”. Vidare berättar de på hemsidan att de utför uppdrag åt näringsliv och offentlig sektor som Utrikesdepartementet och Svenska Institutet. De berättar även att de samarbetar med organisationer som Tidskriften Arena, Olof Palmes minnesfond, Södertörns Högskola, ABF och Seglora Smedja.

När Nyheter Idag ringer till Re:Orient och söker chefen Ozan Sunar hänvisas vi till hans mejl. Till Sydsvenskan bekräftar Sunar den bild som Modiri återger – att Åkesson inte ensam kan vara med utan att han isåfall önskar en politisk motpol på scenen. Sydsvenskan ställer även frågan om Schymans medverkan, då det inte fanns några protester.

– Hon representerade då ett litet parti som inte satt med i riksdagen. Men det här är en balansgång och bedömningsfråga varje gång. Även Jimmie Åkesson kan medverka i debatter på Moriskan, men då vill vi att det ska finnas en politisk balans i panelen, säger han.

För några år sedan rapporterade Sydsvenskan att Moriska paviljongen var involverad i en omfattande knarkhärva. Tidningen har även rapporterat om ekonomiska problem och att Malmö stöd då beslutat att skjuta till ytterligare skattemedel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag