Nordea misstänks för omfattande pengatvätt i mångmiljardklassen

Foto: Flickr
  • Måndag 20 mar 2017 2017-03-20
E-post 29

KÖPENHAMN Nio miljarder uppges ha tvättats genom Nordea och Danske Bank. Det är myndigheter i Lettland och Moldavien som upptäckt den omfattande penningtvätten. Man misstänker att pengarna härstammar från kriminell verksamhet i Ryssland.

Skandinaviens två största banker, Nordea och Danske Bank, dras in i en omfattande utredning om internationell brottslighet och penningtvätt. Det är myndigheter i Moldavien och Lettland som drar in bankerna i utredningen. Det är Berlingske Business som i samarbete med journalistiska organisationen OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) och medier över hela världen som, inom ramen för projektet ”The global Laundromat”, står för det massiva avslöjandet. Det uppger Omni.

Sammanlagt rör det sig om 9 miljarder som, mellan 2011 och 2014, ska ha förts över till Nordea Danmarks och Danske Banks filialer i Estland. Pengarna, som misstänks komma från kriminell verksamhet, ska ha förts över med hjälp av brittiska skalbolag för att därefter flyttas vidare till skatteparadisen Seychellerna och Panama, det uppger DR.

Bankexperten Lars Krull, vid Ålborgs Universitet, tycker att transaktionerna är av sådan tvivelaktig karaktär att alla varningssignaler borde ha blinkat hos bankerna.

– Det är svårt att förstå att ingen – varken myndigheter eller banker – har stoppats detta på ett eller annat sätt, säger bankexpert Lars Krull vid Ålborgs universitet till E24.

Enligt norska E24 misstänkts pengarna härstamma från bland annat Ryssland.

– Målet med denna manövern var att få pengarna ut ur Ryssland, och det skulle finnas ett mer eller mindre lagligt sätt att göra det på, säger Maija Treja, direktör i lettiska finansinspektionen.

Miljardbeloppen ska ha förts över i 1500 transaktioner till Danske Bank och 200 transaktioner till Nordea.

Avslöjandena följer i spåren av bland annat Panama Papers där det uppdagades hur politiker, storföretagare och andra rika individer från samhällseliten, genom skattefusk, lyckats undkomma plikten att bidra till sina nationers välstånd. Bland annat avslöjades det att Nordea hjälpt kunder att gömma sina tillgångar i skatteparadis.

För en vecka sedan hotade Nordea med att flytta utomlands efter att regeringen fattat beslut om höjda bankavgifter för att kunna förbereda sig inför en eventuell ekonomisk kris. Genom att flytta utomlands hoppas banken undkomma det ansvar i form av höjda bankavgifter som svenska regeringen kräver av den.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag