Nordiska rådet sammanträder: Svensk integration lyfts fram som varnande exempel
HELSINGFORS Nordiska rådet har sammanträde i Helsingsfors och där har Norge lyft fram Sverige som ett varnande exempel på misslyckad integrationspolitik. Löfven säger att det inte bara är hans fel att det ser ut som det gör.
– Vi ärvde ju en migrationspolitik som visade sig inte vara hållbar, säger han.
Nordiska rådet, bestående av representanter från de nordiska ländernas regeringar, sammanträder i Helsingfors. Flera frågor diskuteras under toppmötet och när integrationen diskuterades hettade det till. Norrmännen lyfte fram svensk integrationspolitik som ett varnande exempel.
Löfven slår ifrån sig kritiken med att det inte är hans fel att det ser ut som det gör.
– Vi ärvde ju en migrationspolitik som visade sig inte vara hållbar, säger han till TT efter debatten, enligt Omni.
Nu vill Löfven ”hålla i” migrationspolitiken. Med det menar han att de som får ett nej ska återvända och att de som får ett ja ska få den bästa möjliga integrationen. Han säger att han inte bryr sig så mycket om att Sverige lyfts fram som ett dåligt exempel. Löfven säger att han vet vad regeringen gör och vilken utmaning man står inför, han konstaterar att man kommer behöva göra mer.
Nordiska rådet behandlar bland annat frågan om gränshinder, där man nu arbetar med att försöka ta bort gränshindren mellan de nordiska länderna. Dessa gränshinder existerar till stor del på grund av att Europeiska Unionens gränshinder inte fungerar. Det menar såväl Löfven som Norges statsminister Erna Solberg.
Det diskuterades även huruvida man också ska införa isländska och finska som arbetsspråk i rådet istället för att, som det är nu, enbart använda sig av norska, danska och svenska. Sverige varnar för att kostnaderna kommer öka om handlingar också ska skrivas på isländska och finska samt att om man går med på det kommer snart Färöarna och Grönland också börja kräva handlingar på sina respektive språk.
I samband med det Nordiska rådets sammanträde kommer även de baltiska premiärministrarna att besöka de nordiska. Tillsammans ska de bland annat diskutera energi- och cybersäkerhet.