Norges borgerliga partier i ledning inför valet nästa månad

Siv Jensen (FrP) och Erna Solberg (H). Foto: Eirik Helland Urke
Siv Jensen (FrP) och Erna Solberg (H). Foto: Eirik Helland Urke
  • Onsdag 16 aug 2017 2017-08-16
E-post

NORGE Det ser ut att bli ytterligare fyra år av borgerligt styre i Norge. I alla fall om man ska tro Norstats senaste väljarbarometer som presenterats av NRK.

Arbeiderpartiet (Ap) rasar rejält medan främst Fremskrittspartiet (Frp) går framåt i den sista mätningen från Norstat innan valet 11 september. Och det är något som ser ut att räcka för att de borgerliga ska kunna sitta kvar vid makten efter valet.

– Det ser ut att finnas en bred enighet mellan instituten om att Arbeiderpartiets kurvor pekar nedåt, säger professorn och valforskaren Bernt Aardal till NRK.

Ap har åkt berg-och-dalbana sedan förra valet och hade ett väljarstöd på en bit över 40 procent våren 2015. Sedan kom flyktingkrisen och stödet för partiets politik rasade medan Frp fick ett markant ökat stöd.

Den nuvarande borgerliga regeringen är en koalitionsregering mellan Høyre (H) och Frp som har parlamentariskt stöd från antingen Venstre (V) eller Kristelig Folkeparti (KrF). Regeringen har under den gångna mandatperioden kunnat nöja sig med stöd från ett av de båda samarbetspartierna för att få majoritet för sina förslag i Stortinget.

Anders Todal Jenssen, professor i statsvetenskap, konstaterar dock att den borgerliga regeringen kan få det svårare att regera om den sitter kvar efter valet.

– Det intressanta här är att enligt denna mätning sitter regeringen kvar, men det blir på andra villkor än i dag, då de kan bilda majoritet med antingen KrF eller Venstre. Med denna mätning skulle de bli beroende av båda två, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag