#Nostranger Ny kampanj sveper in över Sverige: Kan vara rasism att fråga någon varifrån den kommer

Faksimil Twitter
  • Torsdag 18 jan 2018 2018-01-18
E-post 776

SVERIGE För vissa kan det vara jobbigt att inte ses som svensk trots att man är född här och är minst lika svensk som alla andra. För andra kan det vara  jobbigt att bli betraktad som svensk trots att man är född här men ser sig som same. Nu startar ett nytt upprop under hashtagen Nostranger då människor vittnar om rasism och fördomar som de utsatts för. 

Ett nytt ”upprop” med en ny hashtag sveper in över Sverige, denna gång handlar det om uppropet #nostranger. Uppropet syftar till att belysa rasismen i Sverige, där olika svenskar vittnar om fördomar de blir utsatta för beroende på hur de ser ut.

I tidningen Expressen vittnar olika personer om rasism som de fått utstå i Sverige.

EXPRESSEN: ”Trots att jag är född här får jag alltid frågan om var jag kommer ifrån”

En av de mer kända personerna i artikeln är Mina Dennert, en frontfigur för nätverket #jagärhär.

Hon berättar hur hon under ett möte fick skäll av sin chef då hon frågade en man vad han menade med att Sverige blivit mörkare på grund av att Sverige tagit emot många mörka personer. Chefen vände sig mot henne:

”Hen vänder sig mot mig och säger med irriterad ton: ’Mina, kan du snälla ta det där tjafset utanför!”, berättar Dennert.

I artikeln vittnar också May-Britt Öhman Tuohea Rim om hur hon som same anses vara ointressant av den antirasistiska rörelsen, men att hon lagt till samiskt och tornedalskt namn på Facebook för att återta sina rättigheter.

”Vi samer ses tyvärr ofta som ointressant i den antirasistiska rörelsen av många anledningar. En återkommande är ju den att många av oss kan passera som svennar. För efter dryga 500 år av aggressiv kolonisation har vi utvecklat vissa överlevnadsstrategier och i många fall påtvingats dem. Som svenska namn. Mitt samiska släktnamn närmast är Rim. Mitt tornedalska är Tuohea. Jag har lagt till dem i min Facebookprofil för att reclaima mina tillhörigheter”, berättar Öhman Tuohea Rim.

Att bli sedd som svensk kan vara kränkande, samtidigt som det också kan vara kränkande att inte bli sedd som svensk. David Karlsson från Skara tycker att det är jobbigt när folk frågar varifrån han kommer trots att han är född i Sverige.

Många av berättelserna behandlar rasistiska fördomar där mörkhyade svenskar får utstå kränkningar, glåpord och uppmaningar om att åka ”hem”. Några av berättelserna berör också tillfällen då folks rasistiska fördomar grusas för att de exempelvis upptäcker att även personer med somalisk bakgrund kan prata bra svenska eller bete sig som folk i största allmänhet, något som också kan upplevas kränkande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag