Nu ger talmannen Löfven i uppdrag att bilda regering – utesluter helt SD

Stefan Löfven. Foto: Sandra Skillingsås
Stefan Löfven. Foto: Sandra Skillingsås
  • Måndag 15 okt 2018 2018-10-15
E-post 665

STOCKHOLM Efter Ulf Kristerssons misslyckande med att bilda en alliansregering uppger talmannen Andreas Norlén att han ger Stefan Löfven två veckor på sig att sondera möjligheterna för en regering. Löfven berättar att det kommer att ta tid att bilda en ny regering och att han helt utesluter Sverigedemokraterna från förhandlingarna.

Efter att den moderate partiledaren Ulf Kristersson kastat in handduken i försöket att bilda en regering meddelar nu talmannen att han ger uppdraget till Stefan Löfven, uppger SVT Nyheter.

Det var på lördagen den 13 oktober det framkom att Kristersson gett upp försöket med att bilda en alliansregering. Centerpartiet och Liberalerna meddelade på sina pressträffar att de kommer att rösta emot en regering som enbart består av M+KD, eller M ensamt.

LÄS ÄVEN: Kristersson kastar in handduken – nu kan Löfven få chansen att bilda ny S-regering

Parallellt med detta har Annie Lööf (C) meddelat att hon är redo att stödja en regering ledd av Stefan Löfven, förutsatt att fler allianspartier än C ingår i den regeringen.

LÄS ÄVEN: Lööf utesluter inte att sitta i S-ledd regering ”med flera partier från Alliansen”

På en pressträff berättade talmannen Andreas Norlén att han ger Stefan Löfven i uppdrag att sondera möjligheterna för en ny regering. Löfven har redan meddelat att det kommer att ta tid att bilda en ny regering. Talmannen har gett Löfven två veckor på sig att sondera möjligheterna.

Samtidigt har Löfven meddelat att han kommer att föra samtal med de rödgröna partiledarna och de borgerliga partiledarna.

– Det är inte aktuellt med samarbete eller samtal med Sverigedemokraterna, uppger Stefan Löfven enligt SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag