Kristersson kastar in handduken – nu kan Löfven få chansen att bilda ny S-regering

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 1799

Moderatledaren lovade för drygt tre veckor sedan att ta försöken med att bilda en Alliansregering ”ända in i kaklet”. Men nu ger Ulf Kristersson upp – innan en omröstning i riksdagen. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot.

Efter att samtliga övriga partiledare i Alliansen inom loppet av någon timme haft pressträffar på Riksdagen under lördagen meddelade Moderaterna via ett kort pressmeddelande att Ulf Kristersson kommer att träffa talmannen Andreas Norlén på söndag.

Sveriges Radio Ekot uppger att Kristersson bestämt sig för att kasta in handduken, att han nu ger upp försöken att bilda en Alliansregering.

Efter de inledande samtalen med talman Andras Norlén var Ulf Kristersson beslutsam om att få till en borgerlig regering.

– Det är ända in i kaklet, vi genomför vår politik så långt det är möjligt.

– Bildas det en majoritet, mer än 175 ledamöter i Sveriges riksdag, som vill rösta nej till en alliansregering, då kan man ge upp, det står i grundlagen. Men man ska inte ge upp innan.

Både C och L meddelade på sina pressträffar att man kommer att rösta mot en regering som består enbart av Allianskollegorna M+KD, eller M ensamt.

Att Kristersson nu ger upp innebär att talmannen Andreas Norlén nu i stället kan komma att vända sig till den nyligen avsatte Stefan Löfven och be honom undersöka möjligheterna att bilda regering.

Löfven har vid flera tillfällen varit tydlig med att han vill hitta någon lösning över blockgränsen. På lördagen meddelade Annie Lööf på sin pressträff att hon kunde tänka sig att sitta i en regering med Socialdemokraterna.

Ett annat alternativ är att Andreas Norlén ger Kristersson förlängt uppdrag att sondera möjligheter att bilda regering.

Hör Ekots avslöjande här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag