Lööf utesluter inte att sitta i S-ledd regering ”med flera partier från Alliansen”

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 13 okt 2018 2018-10-13
E-post 862

STOCKHOLM I skuggan av Jan Björklunds besked höll även Annie Lööf en presskonferens, där hon meddelade att även C säger nej till Kristerssons förslag. Lööf sade att hon föredrar en regering över blockgränserna, och uteslöt inte att en sådan regering leds av Löfven. Detta förutsatt att fler allianspartier än C ingår i regeringen.

Lööf inledde med att konstatera att SD redan sagt nej till Kristerssons förslag, vilket innebar att förslaget redan fallit. Lööf uppmanade därför Kristersson att dra tillbaka förslaget, och fortsätta att ”gemensamt föra blocköverskridande samtal för breda, blocköverskridande lösningar”  istället för en ren högerregering.

–  En sådan regering kommer förr eller senare nödgas kompromissa, samarbeta eller ge Sverigedemokraterna inflytande, sade Lööf, och menade också att det ”är orimligt att ge Sverigedemokraterna ett veto över om en alliansregering kan tillträda och om en sådan regering ska kunna få igenom sin budget”.

Lööf konstaterade att valresultatet inte gav någon tydlig bild och inget klart mandat för en Alliansregering, men sade också att Centerpartiet ökade mest av alla partier, och att Alliansen ökade ”på grund av Centerpartiets framryckning”.

– Från Centerpartiets sida både före och efter valet har vi varit tydliga med att vi vill se en alliansregering med förankring över blockgränsen. Helst med Sve – eh – Socialdemokraterna. Vi tycker att det hade varit den bästa lösningen för Sverige.

Lööf sade också att ett nej till Kristersson inte innebar ett ja till Löfven – men uteslöt inte Löfven som statsministerkandidat.

– Jag kommer inte bryta mig loss från Alliansen för att sätta mig i en S-regering, sade Lööf. Däremot har jag pratat om en bred samlingsregering, att det kan vara ett alternativ. Min statsministerkandidat i det läget kommer ju vara Ulf Kristersson och det kommer jag framhäva.

Men på den följande frågan om hon kunde tänka sig att sätta sig i en S-ledd regering, svarade Lööf:

– Om det innebär en samlingsregering exempelvis, med flera partier från alliansen.

Läs även: Björklund vänder Kristersson ryggen – vill se blocköverskridande samarbete

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag