Nu uppmanar Lööf till kamp mot terrorism – ifrågasatte tidigare polisens utlänningskontroller

Foto: SVT Play
  • Söndag 7 apr 2019 2019-04-07
E-post 3309

STOCKHOLM Centerpartiets partiledare Annie Lööf uppmärksammar på Instagram tvåårsdagen av terrorattentatet på Drottninggatan. ”Kampen mot terrorismen får aldrig sluta”, skriver Lööf. Tidigare har Lööf motsatt sig gränskontroller och kritiserat polisens ID-kontroller av utlänningar.

Annie Lööf uppmärksammade under söndagen de fem människor som mördades av terroristen och illegale invandraren Rahkmat Akilov i terrorattacken på Drottninggatan 2017 och lade upp en bild på Instagram från ett besök vid det enorma blomhav som formats vid Sergels Torg i Stockholm.

”Idag har det gått två år sedan det avskyvärda terrorattentatet på Drottninggatan. Inga ord eller minnesstunder kan någonsin få tillbaka de som togs ifrån oss. Det sår som attacken rev upp i vårt samhälle kommer aldrig helt att läka. Människorna som vi förlorade kommer inte tillbaka”, skriver Annie Lööf.

Hon avslutar sitt inlägg med:

”Vi ska aldrig glömma er. Vårt samhälle går fortsatt med rak rygg, men med djup sorg i hjärtat. Jag sänder mina tankar till offren och deras anhöriga. Kampen mot terrorismen får aldrig sluta.”

 

Den muslimske terroristen Rahkmat Akilov uppehöll sig illegalt i landet när han genomförde terrorattacken. Exakt när han kom till Sverige är oklart men han sökte asyl i Sverige hösten 2014. Tidigare samma år hade han hankat sig fram på småjobb i olika europeiska länder. 2016 fick han avslag på sin asylansökan. Akilov fortsatte emellertid att uppehålla sig i Sverige. I februari 2017 fick polisen i uppdrag att utvisa Akilov.

Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården samarbetade mellan 2009 och 2014 i projektet Reva. Syftet var att effektivisera arbetet med utvisningar. I samband med Reva gick polisen ut med instruktioner om att göra ID-kontroller av utlänningar inom landet. Bland annat användes tunnelbanespärrar och spårvagnar som ”kontrollpunkter”.

Liberalernas Johan Pehrson, Socialdemokraternas Morgan Johansson och Sverigedemokraternas Richard Jomshof var några av de som 2013 försvarade polisens kontroller av utlänningar. Annie Lööf däremot var kritisk i samband med att hon höll ett öppningsanförande på Centerpartiets extrastämma.

– Till de som nu upplever att de blir kontrollerade av polisen i tunnelbanan eller på spårvagnen på grund av sitt utseende, så säger jag klart och tydligt, det här är Sverige. I Sverige ska inte polisen kontrollera folk på grund av hud- eller hårfärg. Punkt slut, sade Lööf.

Nio JO-anmälningar gjordes mot polisen för de ID-kontroller som gjordes i tunnelbanan. Samtliga avskrevs. Revaprojektet ledde till att fler illegala invandrare utvisades. I Stockholm ökade antalet utvisningar med 47 procent från 2010 till 2012. Reva förlängdes inte.

 

 

Lööf har tidigare förespråkat att Sverige ska avskaffa ID-kontroller. Hon har också uttryckt förundran över att de andra partierna ville ha gränskontroller.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag