STOCKHOLM Under natten mot söndagen stod en bil i brand vid Tomtbergavägen i Norsborg men i övrigt har det varit förhållandevis lugnt i Stockholmsområdet vad gäller bilbränder. – Det har varit mycket färre bränder än vanligt på en helg, säger Albin Näverberg vid polisens regionledningscentral.
Räddningstjänsten fick rycka ut och släcka en Volkswagen Golf som stod i lågor vid Tomtbergavägen i den södra Stockholmsförorten Norsborg inatt. Men det var också den enda misstänkt anlagda bilbranden som ägde rum under natten säger Albin Näverberg vid polisens regionledningscentral.
– Det här tror jag har att göra med att skolan är slut, det har gått viss tid från skolavslutningen. Sen brukar det öka igen i samband med att skolan startar. Det finns ett mönster där.
– Det är ofta så att det är stora samlingar ungdomar som hittar på grejjer. Det är ofta i anslutning till skolavslutningar och när skolan börjar igen.
Att ungdomar hittar en ursäkt till bilbränder är inte så vanligt som folk tror
Näverberg tipsar även om att allmänheten kan hjälpa till att stävja den här typen av oroligheter där bland annat bilar sätts i brand, helt enkelt genom att själva vistas utomhus i samband med skolavslutningar och när skolan startar igen.
– Av den anledningen är det väldigt bra att ha andra som är ute och rör sig i områdena. Om anonymiteten försvinner blir det svårare att göra sånt här, säger han.
När de omfattande upploppen i Husby ägde rum 2013 uppgavs anledningen till oroligheterna bero på att polisen skjutit en man till döds i en lägenhet i samband med ett ingripande. Det har kommit att sätta bilden av varför den här typen av social oro förekommer, men enligt Näverberg är det annat som oftast ligger bakom.
– Ibland händer det att grupper av ungdomar som inte har något för sig tar en ursäkt, det vill säga händer det något i ett område, tar man det som en ursäkt för att ställa till. Men det är inte så vanligt ändå som folk i allmänhet tror.