Ny studie ger Peterson rätt
När Jordan B Peterson gästade Skavlan hamnade han i diskussion med Annie Lööf om hur kön påverkar livsval. Nu kommer en ny studie som stödjer Petersons resonemang.
Den populära kanadensiska psykologen Jordan B. Peterson och Annie Lööf gästade Skavlan som sändes fredagen den 26 oktober, och hamnade i en diskussion.
Peterson pekade på fenomenet ”gender-equality paradox” som visar att ju mer jämställda länder är, desto mer traditionella yrkesval gör män respektive kvinnor.
– Det beror främst på biologiska skillnader som social ingenjörskonst inte rår på. Och det är inget fel med det! Man bör ställa sig frågan: vad är syftet med att det råder maximal jämställdhet i fråga om möjligheter? Ett svar är att folk får maximal valfrihet. Med maximal valfrihet följer också maximal skillnad i vad människor väljer. Det går inte att få båda delarna, sade Peterson bland annat.
Läs även: ”En varning”: Jordan B. Peterson stämmer universitet för förtal
Talet om biologiska skillnader fick Annie Lööf att reagera.
– Självklart kommer folk att välja olika. Vi är ju människor. Men jag förstår inte varför jag och Skavlan skulle vara olika. Det finns förstås biologiska skillnader men det påverkar inte våra val, sade Lööf.
– Jag tror snarare att det är uppfostran, livsstil, utbildning, kultur och attityder som formar en människa oavsett om det är en flicka eller pojke, fortsatte Lööf. Om jag uppmuntrar min dotter till att ta initiativ, tro på sig själv och skaffa sig en utbildning, så har hon en god grund att stå på om hon vill bli civilingenjör, VD – eller sjuksköterska.
Läs även: Annie Lööf: ”Finns en form av strukturell diskriminering i det svenska samhället”
– Så resonerar folk som tror att olikheter främst är kulturella konstruktioner. Men bevisen pekar i en annan riktning, sade Peterson.
– Vi är inte överens i den frågan, avslutade Lööf medan publiken applåderade Peterson.
Ny studie ”går emot någon form av konsensus om könsrollerna” enligt forskare
Nu har en ny studie kommit som verkar ge Peterson rätt. Forskning och Framsteg rapporterar om en studie där män och kvinnor i 22 länder skattat sina personlighetsdrag.
Störst blev skillnaderna mellan könen i länder med hög grad av jämställdhet, där kvinnor skattade egenskaperna välvillighet och extroversion högre än män.
– Vi fick fram ett relativt starkt samband, säger Erik Mac Giolla, forskare i psykologi och huvudförfattare till studien, till Forskning och Framsteg.
– Detta är egentligen inget nytt, vi har sett liknande resultat i flera stora studier de senaste 15 åren. I Sverige finns det till exempel färre kvinnor inom typiska ingenjörsutbildningar än i Algeriet. Detta går alltså i linje med våra resultat, fortsätter Giolla.
Giolla konstaterar att resultatet varken är nytt eller kontroversiellt inom personlighetsforskningen, men att ”många samhällsvetare och humanister verkar tycka det”.
– Så det beror på vem man frågar, men min känsla är att här i Sverige verkar många mena att detta är kontroversiellt. Vår studie har fått mycket uppmärksamhet internationellt, men här i Sverige har media inte varit intresserad, säger Giolla.
På frågan om varför det är kontroversiellt i just Sverige svarar Giolla att han ”tror att dessa resultat går emot någon form av konsensus om könsrollerna”.
The gender-equality paradox, eller jämställdhetsparadoxen, har länge varit känd bland forskare inom samhällsvetenskaper. Paradoxen går ut på att i länder med stor jämställdhet mellan könen väljer kvinnor i högre utsträckning att utbilda sig till yrken som betraktas som mer kvinnliga, medan de väljer bort utbildningar av mer manlig karaktär, som tekniska utbildningar.
Redan 2011 uppmärksammades jämställdhetsparadoxen av det norska samhällsprogrammet ”Hjernevask”, och år 2016 gav Nima Sananadaji ut ”The Nordic Gender paradox”, en politisk debattbok som pekade på att de nordiska länderna har färre kvinnor i toppositioner inom näringslivet än de mer socialt konservativa baltiska länderna.