Annie Lööf: ”Finns en form av strukturell diskriminering i det svenska samhället”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Måndag 30 jul 2018 2018-07-30
E-post 1676

SVERIGE Centerledaren Annie Lööf får i Sveriges Radio ge råd om hur invandrare kan hitta svenska vänner. Föreningslivet är en väg att gå, menar hon. Men svenskarnas fördomar kan sätta hinder för en fungerande integration.

I Sveriges Radios program ”Tio miljoner” intervjuas Fadumo från Forserum. Hon jobbar som städerska och kan svenska, men saknar svenska vänner att umgås med. Sveriges Radio vänder sig då till Centerpartiets ledare Annie Lööf för förslag på vad Fadumo kan göra åt problemet.

Annie Lööf menar att svenskar kan vara väldigt blyga och att det kan vara svårt att få kontakt med oss. Hon tycker att Fadumo ska engagera sig i föreningslivet och hitta kompisar på det sättet.

Sveriges Radios reporter frågar Centerledaren vem som bär ansvaret för att invandrare ska hitta svenska vänner. Hon svarar att det alltid är individens ansvar att ta för sig, men att det finns faktorer som den enskilde inte kan rå för.

– Vi vet ju också att det finns en form av strukturell diskriminering i det svenska samhället. Det finns fördomar, och det gör att människor som har en annan hudfärg, människor som kommer från andra länder, har svårare att få kontakter med svenskar helt enkelt. Och det gör mig så oerhört ledsen, säger Annie Lööf.

Ekots reporter Ivan Garcia kommenterar att det är intressant att Lööf tar upp frågan om strukturell diskriminering. Forskning har visat att den finns i det svenska samhället, enligt Garcia, och det gör att invandrare får svårt att till exempel komma in i föreningslivet.

Läs även: Skyttedals attack på Annie Lööf: ”Du ger S veto”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag