Nya prognosen: Sverige fortfarande dubbelt så många asylsökande som nordiska grannarna tillsammans

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Måndag 10 feb 2020 2020-02-10
E-post 8468

SVERIGE På måndagen kommer Migrationsverket med en ny prognos för 2020. Där beräknar man att fler asylsökande kommer att ta sig till Sverige under året jämfört med i fjol. Det är också mer än dubbelt så många asylsökande som våra grannländer tillsammans – trots Stefan Löfvens (S) löfte om ”EU:s miniminivå”.

Det är utvecklingen i omvärlden som får Migrationsverket att tro att fler asylsökande kommer att ta sig till Europa och Sverige i år.

– Det är sannolikt att den senaste tidens ökade migrantrörelser längs den östra Medelhavsrutten till Grekland, samt från Latinamerika till Europa kommer att fortsätta i år, säger planeringschefen Henrik Holmer.

Myndigheten gör nu bedömningen att Sverige får cirka 23 000 nya asylsökande i år, vilket är ungefär 1 000 fler än under fjolåret. Ökningen beräknas främst bestå av migranter från Syrien, Syd- och Centralamerika samt statslösa inklusive palestinier.

Från nästa år och framåt räknar man med att det kommer cirka 21 000 asylsökande till Sverige årligen.

Samtidigt får Sverige mer än dubbelt så många asylsökande som våra grannländer tillsammans. Detta trots att Stefan Löfven för snart fem år sedan, den 24 november 2015, meddelade att Sverige skulle anpassa sitt mottagande till ”EU:s miniminivåer”.

– Det kräver att vi kraftigt får ner antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige och i stället får dem att söka sig till andra länder, sade statsministern.

Nordiska grannländerna, asylsökande under 2019
• Danmark: 2 716
• Norge: 2 305
• Finland: 4 550

Sveriges kommuner beräknas ta emot runt 21 000 nyanlända med uppehållstillstånd under 2020 och sedan omkring 19–20 000 per år. Detta är i linje med föregående prognos.

Läs även: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”

Läs även: Uppträdde med Sovjetsymbolen ☭ – får eget program i P3

Läs även: SVT:s julvärd i Bingolotto: Vill slå Donald Trump på käften

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Ibland får vi frågan hur man kan bidra och stötta Nyheter Idag.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant. Det är det enklaste sättet.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

För 69 kronor i månaden, eller 698 kronor för ett år, kan du göra skillnad.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag