Nyanländ familj bor för en halv miljon per år – fantasihyror för boende åt hemlösa i Malmö

Malmö stadshus. Bild: Mrkommun/Wikimedia commons
  • Måndag 6 maj 2019 2019-05-06
E-post 7119

MALMÖ Hem & Hyra avslöjar att en privat aktör sätter fantasihyror för lägenheter åt hemlösa i Malmö – på skattebetalarnas bekostnad. Granskningen visar hur en lägenhet med en hyra på 7 100 sedan hyrs ut till Malmö Stad för 41 850 per månad.

Företaget APTS Förvaltning hyr ut ett flertal lägenheter i Malmö med samma upplägg, och fakturerade Malmö Stad 36,5 miljoner för boende under 2018. Boendet betalas per dygn och ska vara tillfälligt, men många blir kvar längre än så.

I en av lägenheterna som Hem & Hyra besöker bor en familj på sex personer som kom till Sverige för två år sedan. Familjen har bott i lägenheten på två rum och kök i ett år till en kostnad på 1495 per dygn, vilket blivit sammanlagt över en halv miljon.

I en annan lägenhet som Malmö Stad hyr av APTS Förvaltning bor  Zuhra och Hassan med tre barn i en tvårumslägenhet. Familjen har bott i lägenheten i över ett år, efter att tidigare ha bott tio månader på hotell.

– Det här är mycket bättre. Inte lika litet som på hotellet. Vi slipper dela kök och badrum med andra och barnen har närmare till sina kompisar, säger Zuhra till Hem & Hyra.

Läs även: Kommun betalade ut miljoner till flyktingboende – utan att någon flyttade in

– Om ett företag som säljer den här tjänsten sätter ett pris så följer andra efter och i dagsläget tvingas vi köpa in de lösningar som finns att tillgå av de aktörer som finns, säger Rikard Vroland, avdelningschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad, om de höga hyrorna.

Vroland säger också att man ständigt letar efter lägenheter att hyra själva utan mellanhänder.

– Men jag kan föreställa mig att det finns fastighetsägare som sätter ett större värde i att samarbeta med andra aktörer. Det ligger lite i sakens natur när det blivit en marknadssituation. Det är en högst olycklig situation som uppstått, säge Vroland.

Läs även: Kommun betalar kvarts miljon i månaden – för flyktingboenden som inte används

Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd och ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden, säger sig inte känna till Hem & Hyras uppgifter om de höga hyrorna tidigare, och säger att det är ”galet” att betala så mycket.

– Folk utnyttjar systemet och det är galet. Vi måste hitta mer hållbara och egna lösningar. Jag har varit kommunalråd sedan maj 2017 och kan inte svara för hur det har fungerat innan dess. Nu har vi en ny organisation och när ni presenterar de här uppgifterna ska vi givetvis titta på även det här, så här ska det inte fungera, säger Arif till Hem & Hyra.

APTS Förvaltnings ägare Patrik Persson menar emellertid att de höga hyrorna till Malmö Stad kan motiveras.

– Vi håller hög nivå, följer regler vad beträffar brand och säkerhet och vår personal är drivna. Sedan är det ett konstant slitage på inredning och mycket administration och logistik med gäster som flyttar och språk som ska tolkas, säger Persson till Hem & Hyra.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag