Kommun betalade ut miljoner till flyktingboende – utan att någon flyttade in

Hans Jonasson. Foto: SVT
  • Torsdag 13 sep 2018 2018-09-13
E-post 1043

LJUNGSKILE Flera miljoner av skattebetalarnas pengar har betalats ut till ett hotell som skulle fungera som flyktingboende – men efter två och ett halvt år har ingen flyttat in. Ägaren säger till SVT att han har blivit mångmiljonär på affären.

För tre år sedan köpte Hans Jonasson Ljungskile turisthotell och tecknade ett avtal med företaget Hero om att rummen skulle hyras ut till flyktingar. För det fick han 110 000 kronor i månaden i två och ett halvt år – utan att någon flykting flyttade in. Notan fick skattebetalarna stå för via Hero.

– Skattebetalarna har gjort mig till mångmiljonär, säger Hans Jonasson till SVT.

Nu säljer han fastigheten, som visade sig bli en stor vinstaffär. Men han är kritisk till hur kommunen betalade för flyktingboenden som aldrig kom till användning. Verksamhetschef Helene Holmström på Göteborgs stad:

– Vi gick på Migrationsverkets prognoser 2016. De sa att det skulle kunna komma ännu fler ensamkommande barn under sommaren 2016 därför behövde vi ha en beredskap. När de skrev ned prognoserna så började vi avveckla avtalen. Avtalet med Hero sade vi upp den 1 mars 2017 och sedan dess har vi inte betalat pengar till dem.

Hero har dock fortsatt betala ut pengar till Hans Jonasson. Helene Holmström säger att han av moraliska skäl borde ha dragit sig ur kontraktet i förtid. Det håller han inte med om.

– Jag tycker att politiken är galen, men jag har inga problem med att jag har tjänat pengar på idiotin, säger Hans Jonasson.

PLUS: Nationalekonom: Kostnaden per dygn för asylmottagande mer än två brandflygplan

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag