Nyanlända ”räddar” äldrevården – behöver inte kunna svenska

Genrebild. Foto: Bardia photography
  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post

BJURHOLM Många kommuner har svårt att rekrytera och behålla personal inom vård och omsorg, rapporterar Sveriges Radio. En av dem är Bjurholm i Västerbotten. Där larmar facket för att man anställer nyanlända som inte kan prata tillräckligt bra svenska.

Särskilt under sommaren har Bjurholms kommun tagit in nyanlända för att fylla behovet av personal inom äldreomsorgen. Men det visar sig att språket har blivit ett problem. Det kommer fram i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, från fackförbundet Kommunals lokala företrädare Margreth Jakobsson.

– Problemet är ju inte att de är nysvenskar. Problemet är att utbildarna inte utbildar så att svenskan är gångbar inom verksamheterna. Det blir jättejobbigt för gamlingar som inte förstår dem, och de förstår inte gamlingar, och de förstår inte informationen vi ger dem, säger Margreth Jakobsson till Sveriges Radio.

– De är jätteduktiga på att arbeta och de kommer på arbetet och gör så gott de kan. Men arbetsgivarna har misslyckats att implementera dem i verksamheterna.

Karin Gothefors-Linder är socialchef i Bjurholm och medger att det finns språksvårigheter som man måste ta itu med. Ett annat problem är att man har kortat inskolningen av vikarier – en effektivisering som man nu ångrar.

Socialchefen pekar ändå på vikten av att nyanlända jobbar inom äldrevården.

– De är jätteviktiga. Vi måste se till att det funkar. Vi hade inte klarat verksamheten om vi inte hade haft våra ensamkommande eller våra nyanlända, utan då hade vi stått utan personal.

Läs även: Behandlas som alla andra – nu rasar Hossein

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag