Nytt initiativ för begränsad invandring

Foto: Genevésjön. By CalistaZ (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
  • Onsdag 5 feb 2014 2014-02-05
E-post

På söndag kommer schweizarna avgöra om reglerna för kvoter från icke-EU länder även ska omfatta EU-medborgare, rapporterar Financial Times. Enligt ett avtal från 1999 kan schweiziska medborgare och EU-medborgare röra sig fritt mellan varandras länder. Men om förslaget, som kommer från det invandringskritiska partiet Schweiziska Folkpartiet (SVP), röstas igenom på söndag kommer kvotreglerna för invandrare även gälla EU-medborgare.

Förslaget innebär också att invandrares tillgång till välfärdssystemet och antalet familjemedlemmar man kan ta med sig begränsas. Omröstningen handlar inte bara om fattiga människor från Rumänien och Bulgarien utan inkluderar även utbildade personer inom kvalificerade jobbsektorer.

EU har motsatt sig förslaget och kan enligt bedömare straffa Schweiz genom att avsluta andra avtal som har potential att skada landets exportorienterade ekonomi. Stödet för förslaget har dock ökat, från 37 procent till 43 procent samtidigt som motståndet har minskat, från 55 till 50 procent enligt opinionsundersökningar.

SVP:s vice partisekreterare Silvia Bär menar att ”en självständig stat måste kunna avgöra hur många invandrare det accepterar” och poängterar vidare att Schweiz inte är med i EU och vill heller inte vara det. -Vi klarar oss alldeles utmärkt själva och vi vill själva reglera hur många som får komma hit och hur länge.

Inflödet av invandrare till Schweiz har legat på 60 000 – 80 000 de senaste åren, vilket ska jämföras med att befolkningen uppgår till 8 miljoner. En femtedel är numera invandrare, rapporterar Financial Times. Kritiken mot den höga invandringen grundas på allt från huspriser som gått upp, överfyllda skolor till att invandrare utnyttjar Schweiz välfärdssystem.

Bilaterala avtal kommer inte sägas upp

Motståndarna till förslaget menar att ekonomin skulle skadas och att stora schweiziska företag behöver utländsk arbetskraft, vilket skulle försvåras om lagförslaget röstas igenom. Christa Markwalder från det liberala partiet hävdar att ”invandringen har bidragit till vår ekonomiska tillväxt. Vi tjänar på det”. De varnar även för att 56 procent av Schweiz ekonomi går på export till EU och 80 procent av importen kommer därifrån. Men förespråkarna till lagförslaget menar att sådana farhågor inte kommer komma på tal.

”EU tjänar också mycket på dem [avtalen] – till exempel på genomreserättigheterna de får”, säger Bär. ”Dessutom måste alla EU länder vara överens och det är många av dem, exempelvis Storbritannien, Tyskland och Danmark, som har liknande oro för invandringen till Schweiz”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag