Obama sågar vänsterns metoder: ”Det är inte aktivism”

Foto: Vita huset
  • Lördag 2 Nov 2019 2019-11-02
E-post 220

Den amerikanska vänster som anklagar andra för att säga och göra fel får hård kritik av USA:s tidigare president Barack Obama. Obama säger bland annat att man inte åstadkommer förändring genom att vara dömande mot andra människor.

Under Obama Foundations möte i Chicago på torsdagen gick USA:s tidigare president Barack Obama till attack mot den så kallade woke-kulturen inom den amerikanska vänstern. Ett filmklipp av Obamas uttalande har blivit viralt på sociala medier.

– Den här idén om renhet, att du aldrig kompromissar, du är alltid politiskt ”woke” och allt det där… du borde komma över det snabbt. Världen är rörig, det finns tvetydigheter. Folk som gör riktigt bra saker har skavanker, folk du slåss emot kanske älskar sina barn och delar saker med dig, säger Barack Obama och fortsätter:

– En fara jag ser bland unga människor, särskilt på college – Malia och jag talar om det här, hon går där, min dotter – men jag får en känsla ibland nu, bland vissa unga människor och det är förstärks av sociala media, det finns en känsla ibland av att sättet för mig att förändra saker är att vara så dömande som möjligt mot andra människor… och det räcker.

– Om jag tweetar eller hashtaggar om hur du inte gjorde något rätt eller använde fel ord, så kan jag luta mig tillbaka och känna mig nöjd för du såg ju hur ”woke” jag var, jag pekade ut dig.

– Det är inte aktivism, det är inte att skapa förändring. Om allt du gör är att kasta stenar… då kommer du inte komma så långt. Det är lätt att göra, avslutar Obama.

Liten vänsterparlör

Cancelled Vanligt uttryck inom vänsterkretsar när någon sagt eller betett sig fel och därför ska uteslutas ur gemenskapen. Kan kopplas till metoden "deplattformering", att genom anmälningar och klagomål få en person utesluten från plattformar och events.

Woke Användes ursprungligen i afroamerikanska kretsar och betydde att en person är medveten om rasism och diskriminering. Uttrycket blev populärt genom Black Lives Matters-rörelsen har fått en utvidgad betydelse om att vara medveten om annat än rasism och diskriminering mot svarta, som exempelvis kön, sexualitet och transfrågor.

Obamas utspel har kommenterats av satirkontot Titania McGrath, som driver med vänsterradikala aktivister.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag