Ojämlikt när svenskarna röstar – bara vissa kommuner garanterar valhemligheten

Foto: CC Bengt Nyman / Wikimedia Commons
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post

SVERIGE Det svenska valet den 9 september kommer att övervakas av två internationella observatörer, som delvis kommer att granska valsedlarnas placering. Bara i vissa kommuner kommer valhemligheten att garanteras genom att valsedlarna avskärmas från insyn, erfar Nyheter Idag.

Det är första gången Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, skickar valobservatörer till Sverige, enligt Sveriges Radio. Kravet kommer från ett flertal länder med Ryssland i spetsen.

– Detta är väl en del av lite större politik. Sverige har ju haft en ganska stark röst i kritiken mot bristen på demokrati i Ryssland och i detta sammanhang vill de väl klämma tillbaka, säger Kent Härstedt, ordförande för den svenska OSSE-delegationen och socialdemokratisk riksdagsledamot, till Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio har OSSE gjort ett besök i Sverige i år och därefter beslutat att skicka två personer för att observera valet. Problemen har främst rört valsedlarna. Enligt OSSE:s talesperson Thomas Rymer är de inte tillräckligt skymda för att valhemligheten ska garanteras, och på vissa platser har det inte funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier.

Den som har röstat i ett svenskt val vet att valsedlarna placeras helt öppet i vallokalen och att andra därmed kan se vilket parti man tänker lägga sin röst på. Nyheter Idag har ringt Valmyndigheten för att ta reda om man kommer att göra några ändringar inför årets val.

”Lösning är på gång”

– En del kommuner har sagt att de kommer att på eget initiativ se om man kan skärma av på något sätt just kring bordet där valsedlarna ligger utlagda, för att minska problemet, säger valhandläggaren Hans-Ivar Swärd.

Han påpekar att det finns ett lagförslag som kommer att behandlas i riksdagen i höst, som ska stärka skyddet för valhemligheten. Regeringens förslag innebär att den plats där valsedlar läggs ut ska vara avskärmad från insyn från andra väljare. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.

– En lösning är på gång men den är inte beslutad och lagstadgad än, säger Hans-Ivar Swärd.

Enligt honom har inte Valmyndigheten någon beslutsfunktion gentemot de 290 valnämnderna. Därför krävs det ett riksdagsbeslut för att få till en förändring som gäller över hela landet.

– En del kommuner har redan tänkt i de här banorna. Men det finns fortfarande ingen lagstadgad skyldighet att de ska göra det, säger han.

Läs även: Breakit och Kvartal i unikt samarbete inför valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag