”Öppna gränsen eller dö” – Här är flyktingarnas hot till Europa

Foto: Twitter
  • Fredag 4 Dec 2015 2015-12-04
E-post 12597

MAKEDONIEN Det muslimska stridsropet ”Allahu akbar” och banderoller med texten ”Open or die”. Det är budskapet som gränspolis och militär på gränsen mellan Grekland och Makedonien just nu möts av sedan myndigheterna i de båda länderna försökt stänga gränsen för ekonomiska migranter som vill ha asyl i Europa.

Ekonomiska migranter. Så kallas numera tusentals av de asylsökande invandrare som befinner sig på gränsen mellan Grekland och Makedonien och som vill ta sig vidare norrut till länder som Tyskland och Sverige, rapporterar AP.

Under torsdagen blockerade en stor grupp män från Iran, som vill till Europa för att få ett rikare liv, gränsen för alla invandrargrupper i protest mot att de inte släpps igenom. Omkring 6 000 migranter uppges befinna sig i gränsbyn Idomeni och över hälften av dem kommer från Iran, Pakistan, Marocko eller andra länder vars medborgare inte beviljas asyl i Europa.

”Allahu akbar”

I videoklipp som publicerats på internet av ett flertal olika mediebolag hörs hur en grupp uppretade män från Marocko skanderar det islamistiska stridsropet ”Allahu akbar” medan de tar hand om kroppen av en död migrant. Den döde omkom när han försökte klättra upp på en tågvagn och då fick en dödande elchock från tågets kontaktledning.

På andra bilder som även sprids på Twitter ser man hur en grupp uppretade ekonomiska flyktingar vecklat ut en banderoll vid gränsen med den hotfulla texten ”Open or die” på, samtidigt som männen håller händerna i luften.

Nya regler

Den infekterade situationen på gränsen mellan Grekland och Makedonien, där migranter tidigare kunnat korsa gränsen relativt obehindrat, har uppstått sedan de båda länderna fattat beslut om att införa ett striktare regelverk. De som kommer från länder där det inte råder krig och som inte har några möjligheter att få asyl i EU försöker Grekland och Makedonien numera stoppa från att resa vidare.

Över 600 000 migranter har strömmat in i Grekland hittills i år, de flesta av dem tar sig till landet sjövägen från Turkiet. Ofta har de betalat stora summor pengar till flyktingsmugglare för att korsa havet i små trånga båtar med löften om att ett rikt liv väntar dem i Europa.

Svikna löften

För de migranter som tar sig till Sverige blir det nya kalla landet i norr ofta en besvikelse. Jenny Edlund, chef för Krokoms kommuns integrationsenhet, berättade för Nyheter Idag om de svikna löftena för två veckor sedan.

– Många av de asylsökande som kommer har fått information från smugglare vad de har att vänta sig och den informationen stämmer inte alltid, sade hon då.

– Många gånger säger smugglarna att i Sverige får man ett eget hus, eller egen lägenhet, och man får det och det och det. Så det blir en liten krock för vissa när de kommer.

Vänsterregeringen i Grekland uppger att det pågående asylkaoset är mycket kostsamt för landet. Hittills har det kostat över en miljard euro att försöka hantera situationen.

Se även:
Flyktingar i Jämtland inte nöjda med att få samma mat som svenska pensionärer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag