Flyktingar i Jämtland inte nöjda med att få samma mat som svenska pensionärer

Foto: Google Maps
  • Fredag 20 Nov 2015 2015-11-20
E-post 16140

JÄMTLAND Kycklinggryta och ris. Det kanske duger åt svenska pensionärer på äldreboendet Blomstergården i Krokom, men de flyktingar som sedan i fredags bor på asylboendet Sjövillan i Ås i Krokoms kommun ratar maten. – Många av de asylsökande som kommer har fått information från smugglarna som inte stämmer, konstaterar Jenny Edlund på kommunens integrationsenhet.

Trots att flyktingarna får samma mat, tillagat i samma storkök, som maten som serveras kommunens skolelever och pensionärer duger den inte. Jenny Edlund är chef för Krokoms kommuns integrationsenhet, hon berättar för Nyheter Idag om vad det är för mat som serveras flyktingarna.

– Det kan vara kycklinggryta och ris, så det är ingen konstig mat på något sätt. Vi vet att de vill ha mycket ris, nötkött och kyckling så man försöker anpassa maten, säger hon.

– Sedan finns det ett kök i Sjövillan, så de har möjlighet att laga mat också.

Inte bara maten

Men det är inte bara den svenska maten, utan även det svenska klimatet som flyktingarna klagar på. Flyktingarna har blivit varse att det är kallt såhär års i Jämtland.

– De tycker att det är kallt och vill till Stockholm, men de har accepterat situationen och förstått hur läget är, säger Edlund.

Kallt utomhus eller inhomus?

– Utomhus! Inomhus är det inte kallt.

Missnöjet beror enligt Edlund delvis på att många av migranterna blivit lurade av flyktingsmugglare att tro att det är ett lyxliv som väntar dem i Sverige.

– Många av de asylsökande som kommer har fått information från smugglare vad de har att vänta sig och den informationen stämmer inte alltid, berättar hon.

Vad är det för information, eller vad har de fått veta då?

– Många gånger säger smugglarna att i Sverige får man ett eget hus, eller egen lägenhet, och man får det och det och det. Så det blir en liten krock för vissa när de kommer.

– De tror att det ska vara på ett visst sätt, sedan är det inte det. Men idag är det nog utrett.

Ska försöka lösa det

Kommunen ska nu försöka gå flyktingarna till mötes så långt det är möjligt genom att åtminstone laga den mat de vill ha åt dem.

– Vi har förklarat för dem att de gärna får skriva ned en lista om de har önskemål om vilken mat de vill ha, så ska vi försöka göra det så bra som möjligt, förklarar Edlund.

Se även:
Här hungerstrejkar flyktingar i protest mot den svenska maten – Bloggerskan Paow: “Jag tycker att det är skitfel”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag