Österrike sätter in stridsfordon mot gränsen till Italien för att stoppa ny befarad asylvåg

Österrikiska soldater. Foto: Jägerbataillon 17
Österrikiska soldater. Foto: Jägerbataillon 17
  • Onsdag 5 jul 2017 2017-07-05
E-post 1923

ÖSTERRIKE Stridsfordon av typen Pandur och 750 soldater mobiliseras just nu av Österrike för att sättas in längs gränsen till Italien. Deras uppdrag är att täppa till Brennerpasset genom Alperna för att försvara landet från en ny befarad våg av asylsökare, skriver EU Observer.

Närmare 84 000 asylsökande migranter har hittills i år sökt sig till Italien enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Det är en ökning med 20 procent jämfört med samma period förra året och en utveckling som oroar inte bara Italien utan även övriga EU-länder.

Mer än två tredjedelar av invandrarna bedöms vara ekonomiska migranter som söker sig till Europa i förhoppning om ett bättre liv här med högre levnadsstandard än i hemlandet. De saknar asylskäl och många av dem hoppas ta sig längre norrut på kontinenten, till Nordeuropas välfärdsstater.

Ett av de länder som befarar en förnyad våg av asylsökande, liknande den som sköljde över Europa 2015, är Österrike. Och regeringen i det landet tar nu till drastiska åtgärder för att förhindra att de tiotusentals invandrarna tar sig över gränsen från Italien.

– Vi måste förbereda oss för migrations­utvecklingen i Italien och jag förväntar mig att mycket snart kommer gränskontroller aktiveras och militärt understöd behövas, säger Österrikes försvarsminister Hanspeter Doskozil.

Därför har 750 soldater och pansarfordon av typen Pandur mobiliserats för att inom 72 timmar kunna sättas in vid det smala Brennerpasset mellan de båda länderna. Tillkännagivandet om att Österrike överväger att möta asylinvandrarna med vapenmakt har vållat en politisk kontrovers i EU och i måndags kallades landets Italienambassadör upp till italienska UD i Rom. ”Det finns ingen grund” för agerandet, hävdar den italienska regeringen.

Doskozil menar emellertid att EU gör för lite för att stoppa vågen av migranter som tar sig med båt över Medelhavet till Europa. Han anser att EU-länderna borde sätta in stridsfartyg för att stoppa båtarna ute på havet och skicka tillbaka dem till Afrika igen.

– Ur ett militärt perspektiv kan nästan alla de här flyktingbåtarna, som är på väg mot Europa, stoppas, säger han.

Att den österrikiska regeringen plötsligt tar i med hårdhandskarna mot asylinvandringen ska ses mot bakgrund av att parlamentsval hålls i landet i oktober. Nationalkonservativa Frihetspartiet (FPÖ) har senaste åren stormat fram i opinions­mätningarna och har stundtals haft ett övertag på mer än tio procentenheter över landets två etablerade regeringspartier; Socialdemokraterna (SPÖ) och Kristdemokraterna (ÖVP).

Österrikarna är missnöjda med den förda invandrings­politiken och även om FPÖ inte längre leder i mätningarna säger omkring var fjärde väljare att de tänker rösta på partiet. Det har fått SPÖ att överge den policy som partiet tidigare hade och som förbjöd samarbete med FPÖ.

Gör Österrike rätt som sätter in militär mot den nya asylvågen?
1724 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag