Påhittade forskare och statliga rapplåtar – så sprids kinesisk konspirationsteori om coronas ursprung

Genrebild. Kinesisk epidemikontroll genomförs. Bild: Liuxingy/CCBYSA 4.0
  • Tisdag 24 aug 2021 2021-08-24
E-post

Inom kort kommer amerikanska forskare publicera en utredning om coronavirusets ursprung. Samtidigt sprids en konspirationsteori genom kinesiska statliga medier att virusets har sitt ursprung på ett laboratorium i USA. 

WHO presenterade i mars 2021 en rapport som höll det för osannolikt att covid-19-viruset ska ha kommit från ett laboratorium i staden Wuhan, Kina där viruset började spridas i slutet av 2019.

I maj beordrade USA:s president Joe Biden en utredning av viruset ursprung. Bland annat undersöks möjligheten att viruset spreds till följd av en olycka vid ett laboratorium i Wuhan där man arbetar med coronavirus.

Läs även: Här är medierna som avfärdade labbteorin om coronavirusets ursprung

Under tisdagen den 24 augusti förväntas en amerikansk utredning  vara färdigställd. Om några dagar kommer även en icke-hemligstämplade version till för allmänheten publiceras.

I Kina sprids samtidigt en konspirationsteori om att viruset egentligen kommer från ett laboratorium i Fort Detrick i USA, rapporterar Dagens Nyheter.

Militärbasen är belägen omkring åtta mil norr om Washington DC och har tidigare använts för att utveckla biologiska vapen. Idag bedrivs forskning om virus som ebola och smittkoppor på basen.

Konspirationsteorin har spritts av kinesiska tjänstemän, politiker och statlig media. I juli hävdade kinesisk media att en schweizisk forskare vid namn Wilson Edwards ska ha kritiserat USA för att vara för upptagna med att attackera Kina och inte såg uppenbara data och fynd.

Både ett Twitter- och Facebook-konto för ”Wilson Edwards” skapades och publicerade meddelandet samma dag. Kort därefter meddelade den schweiziska ambassaden i Kina att någon forskare med det namnet inte fanns.

Krav på att WHO ska undersöka basen har även framförts av den statligt sponsrade nationalistiska gangsterrappgruppen CD Rev. Gruppens låt ”Öppna dörren till Fort Detrick” citerades av Zhao Liljan, talesperson för det det kinesiska utrikesdepartementet, tidigare i augusti.

Zhao Liljan har enligt BBC varit central i att sprida konspirationsteorin om Fort Detrick. Han har bland annat stött stött det statliga tevebolaget CCTV när de sände programmet ”Fort Detricks mörka historia”. I programmet hävdade man att det skedde en labbläcka på fortet under 2019.

Amerikanska experter varnar för en allt mer aktiv propagandamaskin i Kina:

– Vi ser en oavbruten kampanj, som omfattar större och geografiskt spridda berättelser för att främja narrativet om Fort Detrick, berättar Ira Hubert, analytiker vid nätverksföretaget Graphika, för BBC.

Maria Repnikova, biträdande lektor i global kommunikation vid Georgia State University, menar att den kinesiska regeringen med framgång har övertygat den kinesiska befolkningen om konspirationsteorin:

– Inhemsk legitimitet är den allra viktigaste frågan, säger hon till BBC.

Repnikova menar att regimens metod har förändrats.

– Det handlar inte bara om att berätta en historia. Det handlar om att skapa en historia.

Läs även: SD: Coronapandemin visar vikten av att den fria världen står enade mot diktaturens Kina

Läs även: Kom viruset från ett kinesisk laboratorium?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag