Paludan lovar bränna koran i Borås trots avslag från polisen

Bild: Faksimil Facebook/NKPG News / Niklas Luks
  • Lördag 23 apr 2022 2022-04-23
E-post 703

Polisen avslår Rasmus Paludans ansökan för allmän sammankomst i Norrby i Borås, och kritiserar dessutom Paludans retorik. Men Paludan säger att han kommer bränna en koran i Norrby utan tillstånd under helgen.

– För det är ju så att det får man i Sverige. Man får demonstrera utan tillstånd, säger Paludan.

Polisen i Borås avslår Rasmus Paludans ansökan om tillstånd för en allmän sammankomst i staden. Emelie Kullmyr, kommenderingschef i region Väst för den särskilda händelsen Val 2022, kritiserar dessutom Paludan när hon kommenterar beslutet.

”Polisen har med hänsyn till den hot- och riskbedömning samt de allvarliga ordningsstörningar och våldsamma upplopp som inträffade under påskhelgen beslutat om avslag” skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att poliser har kommit till skada. Våld som uttryck för missnöje får aldrig accepteras. Polisens uppdrag är att trygga säkerheten och det ska vi göra, men alla goda krafter behöver hjälpas åt för att behålla lugn och ordning, säger Emelie Kullmyr.

– Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos. Vi behöver hjälpas åt att för att slå hål på den retoriken, fortsätter hon.

Läs även: Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

– Emelie Kullmyr ska inte lägga sig i vad min retorik är. Så länge min retorik är laglig ska hon inte lägga sig i vilken retorik jag har. Som polis får hon inte uttala sig om vad hon tycker om min retorik. Så länge den är laglig så är det är hennes uppgift att skydda den retoriken oavsett vad hon tycker, säger Rasmus Paludan till Samnytt.

I ett inlägg på Facebook säger Paludan att han kommer demonstrera i Borås ändå.

– Det jag tänker göra nu, det är att komma utan att få tillstånd. För det är ju så att det får man i Sverige. Man får demonstrera utan tillstånd, säger Paludan.

– Så någon gång, antingen i morgon lördag eller söndag, då kommer jag titta lite i Norrby och bränna lite koran och visa att det får man göra. Polismyndigheten i region väst, de kan inget göra åt det för de fattar ju inget om vad demokratin är.

Läs även: Bard uppmanar till fler koranbränningar

Läs även: Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag