Vänstern rasar mot Busch (KD): ”Är hon inte riktigt klok”

Bild: Sveriges riksdag/Nyheter Idag/Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Lördag 23 apr 2022 2022-04-23
E-post 1806

”Är hon inte riktigt klok?”, ”otroligt grovt”, ”skamligt”. Kritiken från vänstern är hård mot Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter hennes uttalanden om korankravallerna i Ekots lördagsintervju

– Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? sade Busch bland annat.

I Ekots lördagsintervju säger Ebba Busch (KD) bland annat att den svenska debatten om koranbränning ska vara tillåtet är en icke-diskussion, och att diskussionen istället borde handla om polisens förmåga att upprätthålla våldsmonopolet.

Läs även: Busch: Måste vara tillåtet att bränna både Koranen och Bibeln

– Vi har alltså minst hundra skadade poliser, och den stora frågan som borde ställas är: Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? säger Ebba Busch.

– Vi hade personer som tog till sten i syfte att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda, i vissa fall, sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade, inte svensk polis.

Ekot: Skulle det ha varit ett bra resultat, om polisen skadat fler som begick de här upploppen?

– Om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning, om det är det som krävs för att säkerställa att i alla bostadsområden i Sverige så är det ytterst svensk polis som bestämmer. Inte enskilda personer, inte upprorsmakare, inte stenkastande våldsverkare, inte islamister.

– Där gäller svensk lag. Och de som är satta att upprätthålla den ordningen, de som är satta att ha det våldsmonopolet, det är svensk polis. Så frågan som borde ställas det är ju varför sköts det inte skarpt?

– Det är en fråga som svensk polisledning är svaret skyldig, och inte minst de regionala polisledningarna, som nu tog beslutet på vissa håll, att inte gå tillbaka in. Som gjorde att vi nu har en situation där svensk polis tvingades retirera, när det borde ha varit våldsverkarna som borde ha kapitulerat.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Ett utdrag från lördagsintervjun publicerades på fredagen, och ledde till hård kritik från vänstern. ”Ebba Busch kritiserar alltså polisen för att de inte ställde till en massaker i helgen. Är hon inte riktigt klok?” skriver justitieminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till Svenska Dagbladet.

”Jag är väldigt stolt över svensk polis och vad polisen gjorde i helgen under svåra förutsättningar. Vi ska vara tacksamma för att det är svensk polis som hanterar dessa svåra situationer och inte uppjagade amatörer som Ebba Busch” fortsätter han.

– Jag tycker att det är otroligt oansvarigt av en så pass erfaren politiker som Ebba att uttala sig så här. Jag tar verkligen avstånd från all form av våldshandlingar, oavsett om det är Ebba Busch som uppmanar till våld, om det är Shottaz eller om det är al-Qaida, säger Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker till SvD.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin spekulerar i Aftonbladet TV om att Busch kanske inte tänkt igenom det hon sade.

– Det är ju otroligt grovt måste man ändå säga. Ebba Busch ägnar sig ofta åt effektsökeri och det här gick väl kanske lite över gränsen. Jag tror inte att hon hade tänkt igenom vad hon egentligen sade, utan hon ville bara säga något rubrikvänligt, säger hon.

Enligt Melin har Busch med sina kommentarer bland annat uppmanat svensk polis att skjuta barn.

– Jag hoppas att hon inte tänkt igenom vad hon sa. För att det hon sa var ju att polisen ska skjuta barn, till exempel. För av de här demonstranterna eller vad man nu kallar dem för, som kom i kollisionskurs med polisen på olika ställen, så har det ju vittnats om att det var väldigt många barn.

I fredagens Aktuellt sågas Ebba Busch av Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Det är skamligt att Ebba Busch uttrycker sig på det här sättet. Jag tycker hon är skyldig polisen en ursäkt. Vi har modiga, kloka poliser som har stått längst fram i detta och få ta avgöranden i den kaotiska situationen för att lugna situationen, säger Stenevi.

– Att Ebba Busch går ut och kritiserar detta och försöker antyda att de i stället skulle skjutit in i folkmassan hör verkligen inte hemma i en rättsstat, fortsätter hon.

Ebba Busch menar att hon blivit feltolkad.

– Jag har alltså inte uppmanat, som Märta Stenevi försöker påskina, att jag tycker att polisen borde ha skjutit skarpt rakt in i folkmassan – absolut inte, säger Busch i Aktuellt.

Läs även: Åklagare: ”Om mamma är med och kastar sten – vad lär sig barnen?”

Läs även: Allard: ”Polisen är inte förmögen att skydda oss i vårt eget land”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag