Par plundrade döda på miljonbelopp

  • Fredag 19 mar 2021 2021-03-19
E-post 202

STOCKHOLM En boupptecknare insåg hur enkelt det var att lura bankerna, så han försåg sig med runt sju miljoner kronor av de avlidnas pengar. Nu döms han och hans hustru till fängelse.

När någon har dött skall arvingarna enligt lag upprätta en bouppteckning som visar vad den avlidne haft för tillgångar och skulder. Arvingarna kan göra detta själva, men ofta anlitas någon med kunskaper inom juridik för att göra jobbet, och det finns flera företag som erbjuder tjänsten. Ett av dessa drevs av en man med en särskild idé om hur han skulle tjäna extra.

Hans upplägg var inte komplicerat. När han fick ett jobb gjorde han den bouppteckning han anlitats att göra, sedan lät han utfärda ett vårdnadsintyg med vilket han gick till banken och menade att dödsboet hade en faktura som skulle betalas, och betalningen gick till hans egna konton. På så vis stal han ungefär 7 miljoner kronor från 14 av sina klienter.

Ett vårdnadsintyg är en handling som kan utfärdas av begravningsbyråer för att en utomstående, som en boupptecknare, skall kunna hämta ut post och andra försändelser till dödsboet. Det skall definitivt inte användas för att genomföra bankärenden, men trots det lyckades boupptecknaren flera gånger lura bankanställda att det gav honom denna befogenhet. Enligt anteckningar som återfanns på hans dator var det svårt att lura äldre kvinnor på banken, medan det var lättast med yngre män.

En stor del av pengarna fördes vidare till konton som tillhörde hans hustru, varför hon döms till fängelse i ett år och sex månader för två fall av grov penningtvätt.

Boupptecknaren själv döms till tre års fängelse för bland annat tolv fall av grovt bedrägeri, och åläggs fem års näringsförbud. Paret blir också skyldiga att återbetala de pengar de lurat av arvingarna.

Både boupptecknaren och hans hustru nekar till brott.

Läs även: Flera dömda i lönegarantihärva – advokat möjliggjorde upprepade bedrägerier

Läs även: Anställd vid Medborgarskolan döms för omfattande bedrägerier

Uppdatering 2022-10-21: De inblandade har anonymiserats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag