Pirayor bet av tå i massattack

Bild: Gatorfan252525/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 5 dec 2021 2021-12-05
E-post

ARGENTINA En 13-årig flicka fick sin lilltå avbiten i en piraya-attack mot över 30 personer i Argentina, rapporterar Metro UK. Attacken skedde vid en populär strand vid Parana-floden in Santa Fe, och flickan opererades på sjukhus.

– Vi kan inte nog understryka vikten av att lyssna på varningar från livvakter, särskilt familjer med barn, nu när vi ser vilken skada dessa pirayor kan göra, säger Sergio Berardi, fackrepresentant för livräddare i området.

– De här fiskarna brukar röra sig i stim så vi får ofta simultana attacker, säger Berardi som berättar att livräddarna fick fullt upp med att ta hand om alla personer som blev bitna på samma gång.

– Vi var inte förberedda på att det skulle hända innan sommaren börjar här.

Enligt experter var attacken oväntad vid den här årstiden, och orsaken tros vara höga temperaturer och låga vattennivåer.

På juldagen 2013 skadades 70 badare i en liknande massatack av pirayor i samma flod.

Piraya

Pirayan är en sötvattenfisk som främst finns i floder i Sydamerika. Med sina vassa tänder och kraftiga käkar är fisken ökänd som blodtörstig, men lever även på kadaver och vegetarisk kost.

Pirayaattacker är inte ovanliga men är i regel inte särskilt allvarliga och drabbar ofta händer och fötter.

År 2011 dödades en 18-åring i Bolivia av pirayor. År 2012 dödades en femåring i Brasilien, och år 2015 dödades en sexåring när båten hon var i kapsejsade på semester i Brasilien.

Pirayor är kända för att kunna äta en ko in på skelettet inom loppet av några minuter, vilket bygger på en händelse när USA:s ex-president Theodor Roosevelt var på besök i Brasilien 1913.

Lokala fiskare samlade då ihop ett stort pirayastim på ett instängt område, lät dem svälta sig hungriga och knuffade i en ko, som på kort tid åts in till benet av pirayaflocken. Roosevelt beskrev sedan händelsen i sin bok Through the Brazilian Wilderness följande år, vilket gjorde den vasstandade fisken världsberömd.

Källor: Wikipedia, HowStuffWorks

Läs även: Här får 7-Eleven besök av en björn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag