Pixlad bild i Avpixlats reportage om Soldiers of Odin

Den pixlade bilden som hela internet just nu pratar om. Bilden är ett montage. Grafik: Nyheter Idag. Bild: Faksimil Avpixlat.
  • Söndag 13 mar 2016 2016-03-13
E-post 377

SVERIGE När den invandringskritiska sajten Avpixlat publicerar ett reportage om att de invandrarfientliga gatuaktivisterna ”Soldiers of Odin” nu etablerat sig i Sverige väljer sajten – trots sitt namn – att pixla ansiktena på medlemmarna ur den nystartade gruppen.

Under söndagskvällen rapporterar den invandringskritiska sajten Avpixlat att gruppen ”Soldiers of Odin” nu etablerat sig i Sverige. Soldiers of Odin är en invandringsfientlig organisation med syfte att utöva någon sorts gatuaktivism. I reportaget följer Avpixlat med gatuaktivisterna när de patrullerar i centrala Stockholm och inte helt oväntat ingrep polisen.

”En man fördes bort från platsen, troligtvis för brott mot knivlagen”, står att läsa i reportaget.

Pixlade bilderna på gatuaktivisterna

Sajtens namn ”Avpixlat” är en anspelning på att svensk media har för vana att ”pixla” bilder på brottslingar och misstänkta gärningsmän. Detta är något som sajten är uttalat emot och har som affärsidé att visa sanningen bakom – alltså bilder som inte är retuscherade eller ”pixlade”.

Men trots detta väljer Avpixlat att ”pixla” en av bilderna i reportaget, där medlemmar ur Soldiers of Odin tittar mot kameran. Tilltaget väcker reaktioner i sociala medier, där bland annat den antirasistiska sajten ”Inte rasist men” vill diskutera ironin i den, för sajten Avpixlat, ovanliga publiceringen.

Uppdatering klockan 22.38

Sent på söndagskvällen lyckas Nyheter Idag komma i kontakt med Roger Sahlström som författat artikeln på Avpixlat. Det är även Sahlström som tagit den numera omtalade pixlade bilden som just nu diskuteras flitigt i sociala medier.

– Antingen ger jag den långa förklaringen där det handlar om hur man gör saker viralt. Nu hjälper ju Inte rasist men till att sprida artikeln, det gör ju ni också på Nyheter Idag. Men vi tackar bara IRM, vi vill inte tacka den där Chang. Men skriv annars bara att jag säger ”har Inte rasist men hört talas om nyttiga idioter”, det blir väl bra?, säger Sahlström i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag