SVEKET: Löfven säger ja till att EU-stöd betalas ut som bidrag

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 21 jul 2020 2020-07-21
E-post 1714

BRYSSEL EU-ländernas regeringschefer har kommit överens om ett enormt ”coronapaket” där över hälften delas ut som bidrag. Det innebär att Stefan Löfven (S) överger sin tidigare ståndpunkt. I förhandlingarna har Löfven även enligt Reuters gått med på att Sveriges momsrabatt försvinner och tar EU ett steg närmare direkt beskattningsrätt.

På tisdagsmorgonen jublade EU:s rådsordförande Charles Michel på Twitter för att EU-länderna till slut var färdiga med ett avtal om en så kallad återhämtningsfond och en långtidsbudget efter fyra dagars förhandlingar i Bryssel.

En gigantisk återhämtningsfond upprättas med hänvisning till coronapandemin och innebär att 750 miljarder euro – 7 700 miljarder svenska kronor eller motsvarande närmare Sveriges hela årsbudget i åtta år – betalas ut till länder och företag.

Sveriges linje har inför toppmötet i Bryssel hela tiden varit att återhämtningsfonden ska bestå av lån som ska betalas tillbaka och inte bidrag. En linje som statsminister Stefan Löfven bekräftade på en pressträff förra veckan, 15 juli.

– Vi behöver en återhämtningsfond, men den ska vara i form av lån, inte bidrag, sade Löfven.

I Bryssel har Löfven istället gått med på att över hälften av återhämtningsfondspengarna – 4 000 miljarder svenska kronor – betalas ut som bidrag utan återbetalningskrav.

Återhämtningsfonden finansieras genom att EU lånar pengar gemensamt och att det betalas tillbaka i framtiden – från 2028 till 2058.

Parallellt med återhämtningsfonden har även långtidsbudgeten för åren 2021–2028 förhandlats.

Långtidsbudgeten hamnade på totalt 1 074 miljarder euro. De största posterna är jordbruksstöd och regionalt stöd. Dit går ungefär en tredjedel av pengarna.

Enligt Reuters kommer EU-länderna att införa en ny plastskatt som ska användas för att ”fylla EU-kassan”. Även andra skatter, som en skatt för finansiella transaktioner, öppnas det för.

Men Stefan Löfven är nöjd. Han skriver i ett pressmeddelande:

”Det har varit tuffa förhandlingar. Trots ett svårt utgångsläge har svenska intressen och prioriteringar fått stort genomslag. Sveriges avgift har hållits nere, rabatterna är de största någonsin och för första gången någonsin finns ett regelverk i EU där respekten för rättsstatens principer kopplas till utbetalning av gemensamma medel. Det är en stor förändring”, skriver han.

Bli prenumerant och läs hela artikeln.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag