Polisanställd döms för jakt på busungar

Platsen för jakten. Foto: Polisen
  • Onsdag 4 okt 2023 2023-10-04
E-post 0

GÖTEBORG En kvinna fick nog av busstreck men tog till i överkant när hon tog bilen och jagade de fyra pojkar som på cykel försökte rymma från platsen. Nu döms kvinnan – som är anställd av Polismyndigheten – för framkallande av fara för annan.

Den 24 november förra året var fyra tioåriga pojkar ute med sina cyklar för att busa, vilket bestod i att gå fram till en husdörr och sparka på den för att sedan hoppa upp på cyklarna och dra därifrån. Och en stund senare komma tillbaka och göra samma sak igen.

I huset bor ett par i 45-årsåldern och deras två barn. Bara ett par dagar tidigare hade de varit utsatta för andra busstreck och de var inte sugna på mer.

– Jag är fortfarande inne och rör i maten när min son kommer in och säger att dom har varit där då för andra gången. Och… jag kände bara att jag, vi kan inte ha det så här att någon håller på och trakasserar oss, säger kvinnan i familjen i förhör.

Den här gången väljer kvinnan – som är anställd av Polismyndigheten – att ta bilen och åka efter pojkarna för att prata med dem. Hon får syn på dem och följer efter dem på en cykelväg. Hon har rutan nere och ropar åt dem att stanna.

Exakt hur snabbt hon kör går inte att avgöra, men en rimlig gissning är att det gick i ungefär 30 kilometer i timmen. Avståndet till pojkarna bör bitvis inte ha varit mer än några meter. Två av dem vinglar ned i diket, en springer och gömmer sig medan en annan är kvar.

– Då stannade jag bilen och öppnade upp dörren, då slängde han upp armarna och sa, ”det var inte jag, det var inte jag, det var inte jag”, säger kvinnan i förhör.

En man i närheten bevittnar vad som händer mellan kvinnan och pojken.

– Föraren stannar och skriker något anklagande till barnet, något om att banka på dörren men jag minns inte riktigt. Hon lugnar ner sig ganska snabbt och hon säger: jag ska inte röra dig, jag vill bara prata med dig, säger vittnet i förhör.

En förälder till ett av barnen polisanmälde händelsen och nu döms kvinnan för två fall av framkallande av fara för annan samt ofredande – det senare för att hon åkt efter barnen och tutat. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter, samt skadestånd på mellan 8000 och 15 000 kronor till de fyra pojkarna. Hon blir inte av med sitt jobb på Polismyndigheten.

Läs även: Två poliser döms för omotiverad kroppsvisitation

Läs även: Polisanställd döms – läckte information till sin kriminelle sexpartner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag