Två poliser döms för omotiverad kroppsvisitation

Bild från Polisens utbildningsmaterial om hur man känner igen narkotikapåverkan.
  • Torsdag 16 mar 2023 2023-03-16
E-post 0

NYKÖPING En man skulle bara gå för att hämta pizza till sig och flickvännen, men ett par poliser tyckte att han tittade konstigt på dem och att han blev nervös när de konfronterade honom. Det ledde till att han blev kroppsvisiterad som misstänkt för narkotikabrott, men så får inte Polisen göra. Nu döms två poliser för tjänstefel.

För knappt ett år sedan var en 25-årig man på besök hos sin flickvän i Oxelösund. När de blev hungriga ringde de till den närbelägna pizzerian och beställde varpå mannen gick iväg för att hämta dem. På väg dit passerade en polisbil förbi honom.

Enligt en av polisernas senare vittnesmål ”tittade han mycket och konstigt” på dem, så de parkerade bilen för att prata med honom. När han kom ut från pizzerian med pizzorna i händerna stoppades han av den ena polisen som frågade vad han hette och var han var på väg. 25-åringen ville inte vara jobbig och svarade på frågorna. När polisens kollega anslöt någon minut senare ställde hon samma frågor igen, och då hade han inte någon lust att upprepa sig.

Polisen som enligt 25-åringen var ”väldigt hetsig och otrevlig” gjorde en slagning på honom i polisregistren, men frånsett en fortkörning och böter för ett par dåliga däck förekom han inte i vare sig brotts- eller misstankeregistret.

En inspelning som 25-åringen gjorde med sin telefon visar hur samtalet gick:

25-åringen: ”Jag är väl inte frihetsberövad, eller? Jag får filma, jag har all rätt att filma, jag är väl inte frihetsberövad, eller?”
Polis: ”Du är, just nu så är du frihetsberövad genom att jag genomför en kroppsvisitation på dig, och det är ett tvångsmedel.”
25-åringen: ”Varför, baserat på vad då?”
Polis: ”Vi misstänker att du har något på dig som du inte ska ha till exempel narkotika..
25-åringen: ”Varför då?”
Polis: ”Därför du är nervös, du vill inte svara på frågor, du säger att du inte här ifrån och du är på besök. Frågor på det?”
25-åringen: ”Absolut, vad har du för laglig basis att göra en kroppsvisitation?”
Polis: ”Jag har precis förklarat.”

25-åringen pluggade till väktare och visste att de inte hade rätt att kroppsvisitera honom, men han hade inget val. Poliserna hittade inget och lät honom gå efter att förklarat att en polisanmälan om misstänkt narkotikabrott skulle upprättas men

Knappast skälig misstanke

För att Polisen skall ha rätt att genomföra en kroppsvisitation krävs att det finns skälig misstanke om brott, och vad som krävs för att uppnå det är något som Justitieombudsmannen haft anledning att titta på vid mer än ett tillfälle.

I det här fallet är det väldigt tydligt. Både tidigare JO-beslut och Polisens eget utbildningsmaterial understryker att sådant som nervositet eller ovillighet att tala med polis inte är tillräckligt för att personen skall anses som skäligen misstänkt för brott. Inte ens om 25-åringen tidigare dömts för narkotikabrott hade kroppsvisitation varit motiverat, och nu var han i praktiken ostraffad.

Polisernas invändningar i förhör framstår inte som övertygande, som att misstanken stärktes av att det skulle förekomma droghandel på en plats 300 meter bort och att 25-åringen hade halstatueringar. Framför allt framhåller den polis som tog beslutet om kroppsvisitation att det rörde sig om en ”samlad bedömning” men kan inte peka ut några starka, specifika skäl.

I rätten anförde samma polis ytterligare argument. Nu hette det att 25-åringens händer och ben skakade, att han kommit från en adress som låg mitt emot en adress som var intressant i narkotikasammanhang och att han hade ”avvikande attribut” som mysbyxor och huvtröja. Frånsett den omständigheten att inget av detta antecknats i anmälan – och JO har varit tydlig med att alla omständigheter som ligger till grund för misstanken skall framgå däri – är uppgiften att någon som kommer från en adress i närheten av en annan adress av högst tveksamt värde. Ingenstans i polisförhören fråmgår heller något annat än att poliserna fick syn på 25-åringen när han gick på gatan, så hur de skulle veta varifrån han kom kan man ju undra över.

De två poliserna döms nu för tjänstefel till 30 dagsböter.

Läs även: Fasthållen och kroppsvisiterad på lösa boliner

Läs även: Berusad polis kroppsvisiterade 16-åring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag