Polisbevakning efter gruppvåldtäkten – Migranter pekas ut på högerextrem sajt

Den här bilden, fast omaskerad, sprids i sociala medier från den högerextrema sajten Nordfront.
  • Torsdag 6 okt 2016 2016-10-06
E-post 1826

VISBY Fyra personer hängs ut av nationalsocialister på sajten Nordfront som de misstänkta för gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna i Visby. Även en video publiceras där de utpekade migranterna konfronteras i aggressiva ordalag. – Just hotbilden och om det varit några konfrontationer, det vet inte jag, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Den uppmärksammade gruppvåldtäkten av en rullstolsburen kvinna i Visby väcker starka reaktioner. Efter att kammaråklagare Mats Wihlborg beslutat att sätta de misstänkta männen på fri fot har missnöjet varit stort, inte minst i sociala medier. Under onsdagen publicerar den högerextrema sajten Nordfront bilder och en video där de konfronterar fyra personer som beskrivs som migranter.

Enligt sajten ska de fyra personerna ingå i den grupp om fem män som varit delaktiga i gruppvåldtäkten, men det är uppgifter som Nyheter Idag inte kan verifiera. I videon, som ser ut att vara filmad med en mobiltelefon, går en person till verbal attack mot migranterna.

– You are fucking scum, okey? Fucking scum! Leave this fucking country! Filthy animals! You are not welcome here! skanderar mannen till personerna som går iväg från platsen.

I bakgrunden hörs en person fråga ”vad gör du för något?” varpå en text i videon förklarar att ”konfrontationen avbröts även här av representanter för rättsväsendet då väktare uppenbarade sig”.

I början av samma video konfronteras en annan person utanför ett hus, men även där avbryts det filmade samtalet av polis, enligt Nordfront. Videon ger stöd till Nordfronts påstående om att polis närvarade då ett av polisens fordon för teknisk undersökning syns i videon.

Hundratal samlades till demonstration – Några åkte till Slite

Lokaltidningen Hela Gotland berättar att upp emot hundra personer samlades under 18.30-tiden på onsdagskvällen för en protest mot åklagarens beslut att släppa de misstänkta gärningsmännen i frihet. Demonstrationen var även till för att visa stöd för den rullstolsburna kvinnan. Polisen närvarande under demonstrationen som för övrigt ska ha saknat tillstånd.

– Man får inte anordna sammankomster på offentlig plats utan tillstånd. Men i nuläget finns ingen anmälan upprättad, säger polisens stationsbefäl Marcus Olofsson till Hela Gotland.

Efter demonstrationen förekom uppgifter om att några personer begav sig till Slite. De uppgifterna bekräftas av Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisens ledningscentral och han berättar att även poliser åkt till Slite med uppdrag att bevaka vad som sker. Det finns ett asylboende i Slite, men Olsson har inga uppgifter om det var det boendet som skulle bevakas.

– Det har varit en demonstration och det finns tydligen uppgifter om att de som har varit där skulle av någon anledning till Slite. Det står att det är ett bevakningsuppdrag.

Kan inte ge något svar på eventuell hotbild mot de utpekade

I sociala medier kommenteras både våldtäkten och demonstrationen av flera människor på Gotland. Det är en mycket upprörd stämning och uppgifter som Nyheter Idag tagit del av tyder på att människor planerar nya konfrontationer mot de utpekade individerna.

Nyheter Idag har talat med Carina Skagerlind som är presstalesperson hos polisen för region Stockholm, där även Gotland ingår. Hon känner till att människor har demonstrerat i Visby med anledning av den inträffade gruppvåldtäkten, men att någon hotbild skulle föreligga mot de utpekade personerna, som enligt Nordfront ska vara de misstänkta gärningsmännen, är inget hon har information om.

– Det känner jag inte till. Jag känner till att det varit någon typ av demonstration idag, det visste jag nu på kvällen. Men just hotbilden och om det varit några konfrontationer, det vet inte jag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag