Polischef: London på väg bli näste för jihadister – 23 000 misstänkta övervakas

Foto: Ross Tilly/Defence Images
Foto: Ross Tilly/Defence Images
  • Tisdag 5 sep 2017 2017-09-05
E-post 291

STORBRITANNIEN London är på väg att bli ett näste för jihadister. Det varnar assisterande polischefen Neil Basu för, rapporterar Independent.

Storbritannien har hittills i år drabbats av hela fyra terrordåd varav tre kan kopplas till muslimsk extremism. I efterdyningarna av dåden har polisen närmare 600 pågående utredningar.

Neil Basu oroas av utvecklingen, i synnerhet bland andra generationens invandrare i landet. Han säger att en ”mycket giftig kombination” av segregation, isolering och extremistiska budskap på internet gör att många av dem radikaliseras. London håller på att bli en grogrund för inhemska jihadister, menar han.

Allt fler oroade britter hör av sig till myndigheterna och tipsar om personer som man misstänker hyser islamistiska sympatier. Under sommaren har säkerhetstjänstens lista över personer man har uppsikt över ökat med hela 3 000. Totalt ska det nu finnas 23 000 misstänkta på listan.

– Det är ett antal som kommer fortsätta öka, säger Basu.

Tidigare oroade sig myndigheterna för att IS-jihadister skulle slå till med terror och död i Storbritannien när de återvänder från Mellanöstern. Basu påpekar emellertid att de terroristerna har myndigheterna ganska bra koll på, det är de som inte gör så mycket väsen av sig som är och har varit svåra att upptäcka och övervaka.

– De har varit utbildade, de har varit analfabeter och de har varit helt okända, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag