Polischefen om sadistiska ungdomsrånarna: Vi får inte föra register över etnicitet

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Onsdag 12 feb 2020 2020-02-12
E-post

SVERIGE Ungdomsrån med sadistiska inslag är ett ökande och allt mer uppmärksammat fenomen. I tisdagens Aktuellt intervjuades polischefen Carin Götblad om vilka som egentligen begår de här brotten. Polisen får inte föra register över exempelvis etnicitet, svarade hon.

Första delen av Aktuellt ägnades åt de ”ökande och allt råare ungdomsrånen”. Det handlar om rån där gärningsmän och brottsoffer är unga och som inte sällan innehåller inslag av sadism och förnedring.

Ett fall som tas upp är 18-årige ”Liam” som överfölls av två yngre rånare som misshandlade och kissade på honom. Något vi har skrivit om tidigare här på Nyheter Idag.

Läs mer: Rånarna avslutade med att urinera på offret – ”De garvar och säger väl jävla vidriga svenne”

Aktuellt pratar med Clara Hellner, professor i barn- och ungdomspsykiatri, som menar att beteendet inte nödvändigtvis kan härledas till psykisk sjukdom, utan har att göra med en normförskjutning och en gruppkultur.

– En gruppkultur där rånarna ser sitt offer som tillhörande en annan grupp och därmed lovligt byte, fyller reportern i.

Vilka olika grupper det handlar om nämns inte.

I studion var Carin Götblad, chef för polisregion Mitt, som har gjort en sammanställning av våldshandlingar begångna av barn. Hon uppger att hon har sett flera fall där gärningsmän kissar i munnen på sina offer och utför andra förnedrande övergrepp.

”Väldigt vanligt” med förövare från utsatta områden

Götblad får frågan om varför ”utvecklingen har gått åt det här hållet”. Hon svarar att det inte finns någon enkel förklaring.

– Det vi kan säga är att många av gärningsmännen kommer från det vi kallar för utsatta områden. Det betyder inte att alla kommer därifrån, men det är väldigt vanligt. Vi vet att där bor familjer med riskfaktorer av olika slag, säger hon.

– Depression hos familjemedlemmar, dysfunktionella familjer, vi har familjer där inte en enda vuxen någonsin haft ett arbete, man kan vara inne på andra generationen av det. Vi har ganska många barn i dag som växer upp i kriminella familjer.

Programledaren frågar igen om man inte har sett något särskilt mönster i vilka som blir gärningsmän. Carin Götblad säger att man kan se ungefär var de bor.

– Men det är så här att polisen får inte föra register över till exempel etnicitet eller sådana saker, om det är det du menar. Utan det måste sättas i ett sammanhang med en mängd andra riskfaktorer för att bedömas på ett ordentligt och klokt sätt.

Läs även: Polischef Götblad: ”De misstänkta är ju också offer”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag