Polischef Götblad: ”De misstänkta är ju också offer”

Foto: Polisen/Hailey Kean
  • Torsdag 6 feb 2020 2020-02-06
E-post 10996

SVERIGE I Expressen kommenterar Carin Götblad, regionpolischef i Region Mitt, att antalet barn som rånar barn har mer än fördubblats på fyra år. Götblad tycker att även barnen som rånar är offer. – När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening, men det här är ändå något vi måste ta itu med, att barn också begår brott, säger Götblad.

Det är journalisten Anna Gullberg som för Expressens räkning tagit del av en undersökning om anmälda våldsbrott där både förövare och brottsoffer är under femton år. På fyra år har antalet våldsbrott ökat med 37 procent och antalet rån mer än fördubblats, från 1 178 till 2 448.

Carin Götblad, som är regionpolischef i Region Mitt, säger till Anna Gullberg att hon blev ”häpen” över grovheten i det våld som använts. Hon räknar upp sparkar och våld mot huvudet, hot om att döda.

– Det är ofta klasskamrater som utsätter varandra. Det går inte att tänka sig att vuxna skulle utsättas för sånt här av sina arbetskamrater utan att det skulle uppmärksammas. Vi skulle aldrig acceptera det. Men det är vanliga barn som rånas på väg till och från skolan, som kallas hora och får höra att de ska få en Glock i käften. Jag tycker att vi sviker barnen, säger Götblad.

När den misstänkte är under 15 år utreder inte polisen utan ärendet lämnas direkt till socialtjänsten.

Carin Götblad uttrycker sympatier även för brottslingarna.

– När vi pratar om barn är det enbart som offer, och de misstänkta är ju också offer i någon mening, men det här är ändå något vi måste ta itu med, att barn också begår brott, säger Götblad.

Borgerlige debattören Thomas Gür har kommenterat Götblad i ett inlägg på Facebook.

”Här ligger ett väsentligt element i hela problembilden. Om en polischef ser gärningsmän och brottslingar som offer, i någon mening, på samma sätt som offret också är offer, i någon mening får man anta … då är inte bara barnrånare och barnrån ett problem, utan också den ordningsmakt som skall hålla efter barnrånen det”, skriver Gür bland annat.

Region Mitt där Carin Götblad är ansvarig chef har under det senaste året uppmärksammats på flera områden.

I höstas rapporterade Nyheter Idag hur polis lade upp ett klipp på Uppsalapolisens officiella Facebooksida med en tjänstgörande polis som hoppade käpphäst.

Läs mer: Hoppa käpphäst – polisen jobbar ”trygghetsskapande” i Gottsunda

Stor skandal blev det också när polisen i Uppsala misslyckades med att upprätthålla ordningen när SD skulle kampanja mot ett islamiskt center i stadsdelen Stenhagen.

Läs mer: Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

Carin Götblad gick tidigare i höstas ut och sade att regionen var ”hårt drabbad” av grova våldsbrott som skjutningar kopplade till gängkriminalitet. Några månader tidigare uppgav hon i Svenska Dagbladets tält i Almedalen att man hade bra koll på gängen.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag